Na de massale bijensterfte in Canada en Australië in een ongekend tempo, zijn de ogen nu gericht op Turkije, een van de leidende landen in de bijenteelt.
Turkije staat wereldwijd op de tweede plaats wat het aantal bijenkasten betreft en op de zesde plaats wat de honingproductie betreft.
Maar het land heeft nu te kampen met ernstige verliezen als gevolg van het onbewust gebruik van landbouwpesticiden en niet-praktische bijenteeltopleidingen.
Canada wordt sinds vorige maand geconfronteerd met een ongekende massale bijensterfte en heeft zelfs aangekondigd dat het de invoer van bijenkoninginnen uit de Verenigde Staten, Chili, Nieuw-Zeeland, Denemarken, Oekraïne, Italië en Malta zal toestaan voor de vestiging van nieuwe bijenkolonies.
Naar verluidt hebben sommige imkers tot 98% van hun bijen verloren, waardoor de bijensector het risico loopt meer dan 1 miljard dollar te verliezen.
Aangenomen wordt dat een parasiet, “varroa” genaamd, dit jaar de oorzaak is van de sterfte onder honingbijen in Canada.
Canada is echter niet het enige land dat worstelt met de bijenteelt. Onlangs werd bekend dat de Australische bijenteelt meer dan ooit te lijden heeft onder overstromingen en bosbranden.
Massale bijensterfte
Ook Turkije heeft de aandacht getrokken met zijn massale bijensterfte.
“In het zuiden zijn dit jaar ernstige verliezen geleden en er zijn imkers die zelfs al hun bijen hebben verloren. De belangrijkste reden is het effect van pesticiden en virussen die nooit zijn geïdentificeerd”, aldus expert Dr. Meral Kekeçoğlu.
“We moeten ons grote zorgen maken over de massale bijensterfte, de toekomst van voedsel en landbouw ligt op de vleugels van de bijen”, voegde ze eraan toe.
Het Directoraat-generaal voor Voedsel en Controle van het Ministerie van Land- en Bosbouw heeft de kwekers een brief gestuurd over de bijensterfte van de afgelopen weken.
Daarin werd gesteld dat ontsmetting ’s avonds of ’s morgens vroeg moet gebeuren en dat in de eerste plaats niet-giftige stoffen moeten worden gekozen om de bijen te beschermen tegen schadelijke organismen.
“Bijen sterven of kunnen niet meer terugkeren naar hun bijenkorven. Verkeerde praktijken van imkers zijn ook een zeer belangrijke factor in de massale sterfte,” zei Kekeçoğlu.
“De gevolgen van de klimaatverandering zijn ook groot. In de meeste bijenteeltopleidingen op korte termijn wordt alleen theoretisch onderwijs gegeven zonder enige praktische opleiding,” zei ze.
Bron: Hürriyet