Een vooraanstaande mensenrechtenorganisatie liet dinsdag weten dat internationale controle cruciaal was voor de repatriëring van duizenden Rohingya-moslims. De Rohingya die terugkeerden uit Bangladesh werden namelijk gefolterd en gevangengenomen door de Myanmarese autoriteiten.
Volgens Amnesty International zijn sinds 25 augustus 2017 al meer dan 750.000 mensen, vooral vrouwen en kinderen, Myanmar ontvlucht naar buurland Bangladesh. De vluchtelingenstroom kwam op gang nadat de Myanmarese autoriteiten een klopjacht organiseerden tegen de moslimminderheid in het land.
“The treatment of these #Rohingya refugees should be a warning sign to those who believe the #Myanmar authorities are ready to ensure safe returns.” There’s “a long way to go before…voluntary, safe, & dignified returns” says @hrw https://t.co/1REk7PS3GW #Burma #Rakhine #HRW
— Phil Robertson (@Reaproy) 21 augustus 2018
In een nieuw rapport van het Ontario International Development Agency lezen we dat er sinds het begin van de campagne, in augustus 2017, al 24.000 Rohingya-moslims gedood werden door Myanmarese troepen.
Myanmar heeft beloofd om de Rohingya-vluchtelingen veilig te laten terugkeren, maar de vluchtelingen zelf vrezen dat men die belofte niet zal nakomen.
Human Rights Watch, met hoofdzetel in New York, schreef op dinsdag dat “de realiteit is dat de Rohingya die terugkeren nog steeds dezelfde mishandelingen en vervolging moeten ondergaan waarvoor ze gevlucht waren”, ondanks de beloftes van de Myanmarese regering.
Leugens
“De folteringen van Rohingya die terugkeren laten zien dat de beloften van de Myanmarese regering – dat terugkeerders beschermd zouden worden – leugens zijn,” aldus Phil Robertson, plaatsvervangend directeur voor Azië van HRW.
Nog steeds volgens de verklaring van HRW hebben drie Rohingya-mannen en drie jongens getuigd dat de Myanmarese grenswacht hen “herhaaldelijk ondervraagde terwijl ze hen onder schot hielden […]”.
De agenten sloegen hen met stokken of met de blote vuist, of gaven hen elektrische shocks, om hen te doen bekennen dat ze lid waren van het Arakan Rohingya Salvation Army (ARSA).
Very few #Rohingya have returned to #Myanmar, and some of those that went back were tortured and thrown in jail
Report @MIJamjoom, with @Reaproy https://t.co/6XXzf5UNkI pic.twitter.com/5WL18I3u60— Jan Kooy (@KooyJan) 23 augustus 2018
Volgens HRW maakten zij deel uit van een groep van 58 teruggekeerde Rohingya, die door de Myanmarese president Win Myint werden vergeven. Althans volgens een verklaring van het kabinet van staatsafgevaardigde Aung San Suu Kyi.
“De behandeling van deze Rohingya-vluchtelingen zou de ogen moeten openen van diegenen die geloven dat de Myanmarese autoriteiten bereid zijn de vluchtelingen veilig te laten terugkeren,” aldus Robertson.
Nog een lange weg te gaan
“Myanmar heeft nog een lange weg te gaan om te bewijzen dat het een aantal noodzakelijke hervormingen echt wil doorvoeren. Die hervormingen zijn nodig opdat de vluchtelingen vrijwillig, veilig en waardig zouden kunnen terugkeren.”
Meest vervolgde bevolkingsgroep ter wereld
De Rohingya worden door de VN beschouwd als de meest vervolgde bevolkingsgroep ter wereld. In 2012 braken er in Myanmar etnische onlusten uit waarbij tientallen Rohingya om het leven kwamen. Sindsdien is hun situatie er niet op verbeterd.
De VN maakt gewag van massale georganiseerde verkrachtingen, moorden – zelfs op baby’s en jonge kinderen – brutale repressie en verdwijningen, die alle het werk zijn van leger en politie.
Volgens een rapport van VN-waarnemers zijn de feiten ernstig genoeg om misdaden tegen de menselijkheid genoemd te worden.
And my eyewitness version here: https://t.co/FsDJ8a0Y9G @hrw @Reaproy
— Siobhan Robbins Sky (@SiobhanRobbins) 23 augustus 2018