Istanbul, de grootste metropool van Turkije, is nu al een week in de greep van vriestemperaturen, zware sneeuwval en hevige wind.
Dat maakt het bijzonder moeilijk voor de koeriers die per motorfiets hun pakjes rondbrengen. Daarover verscheen op 17 februari een reportage in de krant Milliyet.
“Het is zo moeilijk om over sneeuw en ijs te rijden. We staan continu oog in oog met de dood,” zegt Mustafa Özdemir, hoofd van de Vereniging van Motorkoeriers.
Volgens Özdemir zijn er zo’n 50.000 koeriers in Istanbul. Die verdienen zowat 4.000 Turkse lira ($570) per maand, inclusief fooien, waarvoor ze 10 tot 14 uur per dag moeten werken.
Lütfi M., motorkoerier in het district Beşiktaş, maakt naar eigen zeggen minstens twee keer per dag een slibpartij mee.
“Niemand weet beter dan wij hoe het voelt om te bevriezen.”
Hasan Ceylanlı, die al 10 jaar koerier is, voegt daaraan toe dat het voor sommige collega’s bijna fataal is afgelopen.
“We zijn het beu dat de mensen geen begrip voor ons tonen. Om 11 uur ’s avonds bestellen sommige mensen nog desserts en dan verwachten ze dat we die snel kunnen leveren,” zegt Ceylanlı.
“De laatste twee avonden zat ik bijna gevoelloos op mijn motorfiets door de kou.”
De motorkoeriers klagen er ook over dat sommige zakenlui wel heel veeleisend zijn.
Volgens Özdemir trekken sommige zakenlui zich niets aan van het weer, de dikte van de sneeuw of de toestand van de wegen. Ze bedreigen de koeriers die voor hen werken. “Of je levert, of je bent je baan kwijt,” klinkt het dan.
“Sommigen dwingen onze vrienden om dag en nacht te werken en trekken zich niets aan van hun recht op een privéleven,” aldus Özdemir.
Maar de meteorologen hebben goed nieuws voor de motorkoeriers. “Het koude weer trekt weg uit Istanbul vanaf 18 februari.”
Maar op 17 februari, de laatste sneeuwdag, was er nog een record van 71% verkeersdichtheid in Istanbul.
Door de files was het op de drukste plekken, zoals de districten Beşiktaş, Kağıthane en Sarıyer, vaak efficiënter om te lopen dan om te rijden.
In de wijk Kavacık langs de Aziatische kant zaten sommige auto’s compleet vast in de sneeuw. Daardoor stond het verkeer op de hoofdweg naar de Fatih Sultan Mehmetbrug stil.
Vanaf 18 februari wordt voorspeld dat de temperatuur weer zal stijgen tot normale waarden voor de tijd van het jaar. In het grootste deel van het land blijft er wel veel neerslag vallen.
De Turkse Staatsweerdienst heeft code geel of oranje afgekondigd voor 69 van de 81 provincies.
“Het blijft regenen en sneeuwen in de westelijke provincies van de regio Marmara, de meeste Egeïsche en Centraal-Anatolische provincies, langs de westelijke Middellandse Zeekust en in alle provincies langs de Zwarte Zee en in Oost-Anatolië,” klinkt het in een mededeling.
In Centraal- en Oost-Anatolië zal het waarschijnlijk ook gaan vriezen, zo wordt gewaarschuwd.
Een “code geel” betekent in de meteorologie een waarschuwing voor een “potentieel gevaar” omwille van slechte weersomstandigheden.
Een “code oranje” staat voor “gevaar,” dus met reële kans op schade.