Meerderheid van Israëli’s wil verbeterde relatie met Turkije, aldus een bevraging
Volgens een rapport van de Israëlische dienst voor buitenlandse betrekkingen in de regio, wil een meerderheid van de Israëlische burgers dat Tel Aviv de relaties met Ankara verbetert. De dienst, Mitvim, voerde een bevraging uit met de titel, index voor Israëlisch buitenlands beleid 2019. Daaruit bleek dat 53% van de Israëli’s voor verbeterde relaties met Ankara is. Tijdens de bevraging in 2018 waren dat nog 11% minder. Het gaat in deze bevraging om 50% van de Joodse inwoners en 68% van de Arabische inwoners.
Het aantal mensen dat tegen verbeterde relaties met Ankara is, daalde met 13%, van 45 naar 32%. Van de respondenten had 15% geen mening over het onderwerp.
Relaties tussen Ankara en Tel Aviv verzuurden in 2010, toen de Israëlische marine een Turks schip, Mavi Marmara enterde. Het schip was geladen met hulpgoederen voor de Gazastrook, die door Israël geblokkeerd wordt. Bij deze raid kwamen 10 activisten om het leven. Voorheen waren de relaties tussen beide landen relatief goed en vredevol, maar dit incident veranderde alles. Zowel Turkije als Israël riepen hun diplomaten terug.
Dit had ook invloed op het aantal Israëli’s dat hun vakantie doorbracht in Turkije. In 2010 bezochten 109.000 Israëli’s Turkije. In 2012 en 2013 waren dat minder dan100.000 per jaar.
In 2013 bood Israëlisch premier Benjamin Netanyahu zijn verontschuldigingen aan, samen met een schadevergoeding van 20 miljoen dollar voor de slachtoffers van de Mavi Marmara. Dit deed de spanningen tussen de landen stilaan ontdooien. In december 2016 werden in beide landen de ambassades weer geopend en sindsdien erkennen beide landen de noodzaak van verbeterde bilaterale relaties.
Kritiek over het beleid
Vanuit Turkije klinkt nog wel kritiek over het Israëlische beleid ten opzichte van de Palestijnen, de illegale bouw van Joodse nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever en in Oost-Jeruzalem, en de humanitaire crisis in de Gazastrook. Bij Turkse burgers is er onvrede over de willekeurige reisbeperkingen voor toeristen. Het informele beleid van deportatie, het weigeren van visumaanvragen, de willekeurige opsluiting van burgers en zonder reden laten wachten van Turken op de luchthaven, hebben honderden toeristen ontmoedigd.
Het rapport ging ook in op de relaties met Palestijnen, andere Arabieren en met de Europese Unie. 32% van de Israëlisch denkt dat een nieuwe oorlog in de Gazastrook onvermijdelijk is, 24% denkt dat een oorlog te vermijden is als Israël haar ontmoedigingscampagne opvoert, 17% vindt dat Israël met de Palestijnen moet onderhandelen en 14% vindt dat de internationale gemeenschap moet bemiddelen.
45% van de ondervraagden ziet de Europese Unie meer als een tegenstander dan als een vriend terwijl 27% de EU wel als een vriend beschouwt. 32% ziet Israël als land in het Midden-Oosten en 27% beschouwt Israël meer als een Europees land. 21% vindt dat het land alleen behoort tot de landen in het Mediterrane bekken.