Marokko heeft de eerste eenheden van Turkije’s Bayraktar TB2 onbemande gevechtsvliegtuigen (UCAVs) ontvangen, meldden lokale nieuwssites eind maandag.
De leveringen begonnen op 17 september, zeiden de media, zoals bevestigd door het Far-Maroc forum.
De rest van de eenheden zullen geleidelijk worden geleverd in het kader van een overeenkomst die naar verluidt in april werd ondertekend tussen Marokko en de Turkse fabrikant Baykar.
De Koninklijke Marokkaanse Strijdkrachten (FAR) bestelde in totaal 13 van dergelijke drones, aldus de berichten.
Er werd ook gemeld dat een aantal FAR-medewerkers in juli een opleidingsprogramma in Turkije hebben bijgewoond.
De deal komt tijdens regionale spanningen en op een moment dat het Maghreb-land – sterk afhankelijk van de bewapening van de Verenigde Staten – zijn leger aan het moderniseren is door deals te sluiten met verschillende landen, waaronder Frankrijk.
Het land maakte al gebruik van Franse Heron-drones en zal binnenkort zowel de Amerikaanse MQ-9B SeaGuardian als de Bayraktar TB2 UCAV introduceren.
#Morocco receives the first Turkish UAVs Bayraktar TB2#Turkey
📸 @savunmaisleri pic.twitter.com/xL3pRVEWjV— Mete Sohtaoğlu (@metesohtaoglu) September 18, 2021
Terwijl het Noord-Afrikaanse land eerder drones heeft gebruikt voor bewakingsdoeleinden, tonen recente ontwikkelingen en overeenkomsten aan dat het de luchtmacht zou kunnen klaarstomen voor het gebruik van gevechtsdrones in lucht-grond operaties.
In april werd een drone van het Marokkaanse leger ingezet als onderdeel van een luchtaanval tegen Polisario Front operatives in de Westelijke Sahara regio.
Marokko en Algerije liggen al lang met elkaar overhoop, met name over de Westelijke Sahara – een voormalige Spaanse kolonie die Marokko als een integraal deel van zijn grondgebied beschouwt – maar waar Algiers de onafhankelijkheidsbeweging Polisario Front heeft gesteund.
Hun rivaliteit kreeg vorig jaar een nieuwe wending toen de voormalige Amerikaanse president Donald Trump de Marokkaanse soevereiniteit over het gebied erkende – in ruil voor Marokko’s normalisering van de banden met Israël.
De capaciteiten van de Bayraktar TB2 UCAV in het veld werden meermaals bewezen door zowel de Turkse Strijdkrachten (TSK) als de legers van de landen die de drone aankochten.
In Syrië heeft deze drone in samenwerking met andere luchtmachtelementen, namelijk straaljagers en met de steun van elementen van de elektronische oorlogsvoering (EW), elementen van het regime van Bashar Assad een zware slag toegebracht door in februari-maart 2020 in de provincie Idlib militair materieel te vernietigen.
In Nagorno-Karabach hielpen zij het Azerbeidzjaanse leger bij de herovering van het door Armeense strijdkrachten bezette land.
Ze gaven ook beslissende luchtsteun aan Turkije’s bondgenoot in Libië en begeleidden de voorbije twee jaar met succes luchtaanvallen waarbij hooggeplaatste leiders van de terreurgroep PKK werden vermoord.
De Bayraktar TB2 is verkocht aan landen als Oekraïne, Qatar, Azerbeidzjan en Polen. In mei werd Polen de eerste lidstaat van de Europese Unie en de NAVO die drones van Turkije aankocht.
Naar verluidt zou ook Saoedi-Arabië belangstelling hebben getoond voor de aankoop van Turkse drones.
Letland heeft ook laten doorschemeren dat het de tweede lidstaat van de Europese Unie en de NAVO zou kunnen worden die Turkse UCAV’s aanschaft.
Albanië is ook geïnteresseerd in een overeenkomst om Bayraktar TB2’s aan te schaffen.
Bron: Sabah