VS bekrachtigt kaart van Marokko waarop ook Westelijke Sahara staat

Zaterdag hebben de Verenigde Staten een ‘nieuwe officiële’ kaart van Marokko goedgekeurd, waarop ook de Westelijke Sahara, een betwist gebied, staat. Dat heeft de Amerikaanse ambassadeur in Rabat gezegd.

“Twee dagen geleden heeft president Trump volmondig de soevereiniteit van Marokko over de Westelijke Sahara erkend. Deze kaart vormt daar de tastbare neerslag van,” zei de Amerikaanse ambassadeur David Fischer. Het nieuws werd bekendgemaakt door Agence France-Presse (AFP).

Vervolgens ondertekende hij de “nieuwe officiële kaart, volgens de Amerikaanse regering, van het koninkrijk Marokko” tijdens een plechtigheid op de ambassade in de hoofdstad Rabat. De kaart zal voorgelegd worden aan de Marokkaanse koning Mohammed VI.

Betwiste verdeelde kolonie

De Westelijke Sahara is een betwiste en verdeelde voormalige Spaanse kolonie, die grotendeels gecontroleerd wordt door Marokko. Al sinds de jaren 1970 zijn er spanningen met rebellen van het Polisario-front. Deze beweging, die steun krijgt van Algerije, heeft een vijfde van de Westelijke Sahara in handen. Zij proberen al decennialang, via geweld en het creëren van een isolement, een referendum over zelfbestuur af te dwingen.

Donderdag heeft Marokko weer diplomatieke betrekkingen aangeknoopt met Israël. Het is daarmee al de vierde Arabische staat dit jaar, na de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), Bahrein en Soedan.

Vierde Arabische land

Hiermee gaat na tientallen jaren een droom van Marokko in vervulling: tijdens de laatste maand van zijn presidentschap erkent de Amerikaanse president Donald Trump de Marokkaanse soevereiniteit over de Westelijke Sahara.

Trump is druk bezig met pogingen om via diplomatieke weg Israël en de Arabische wereld te verzoenen.

Marokko is dit jaar al het vierde Arabische land dat Israël erkent, zei Trump donderdag. Israël en Marokko zullen de diplomatieke en andere relaties herstellen, aldus Trump. Daartoe zullen de verbindingsbureaus onmiddellijk heropend worden in Tel Aviv en Rabat, en later kunnen er eventueel ook ambassades komen. Volgens de Amerikaanse regering komen er ook wederzijdse overvliegrechten voor de nationale luchtvaartmaatschappijen van beide landen.

De Polisario veroordeelt “ten strengste het feit dat Trump iets aan Marokko toewijst waar het land geen recht op heeft,” namelijk de soevereiniteit over de Westelijke Sahara. De beweging zegt hun strijd te zullen voortzetten tot alle Marokkaanse troepen zich hebben teruggetrokken uit de Westelijke Sahara.

Ook de premier van Algerije had zaterdag kritiek op wat hij “buitenlandse manoeuvres” noemde. Die zijn volgens hem bedoeld om “Algerije te destabiliseren.” Algerije is een buurland van Marokko, diens rivaal in de regio en het land dat de meeste steun verleent aan het Polisario-front.

Bron: Sabah

S.V.R.