Turkse exporteurs krijgen te maken met een steeds kleinere afzetmarkt. Het lijkt er immers op dat Marokko, naar het voorbeeld van een aantal andere landen, een boycot heeft ingesteld tegen in Turkije vervaardigde producten.
We vernamen uit goede bron bij het Marokkaanse ministerie van Handel dat men maatregelen heeft genomen om oneerlijke concurrentie van Turkse textielproducenten tegen te gaan. Die laatste domineren momenteel de lokale markt.
Marokko heeft de importbelasting op producten uit Turkije met 90 procent verhoogd. Daardoor lijkt het erop dat het land mee doet met Saoedi-Arabië en de VAE aan een de facto boycot van Turkse producten. In de regio stijgt de spanning tussen de verschillende landen.
Turkse exporteurs hebben het erg moeilijk op de Saoedische en Emiratische markt. Die landen voeren al meer dan een jaar een onofficieel beleid om geen producten in te voeren uit Turkije.
Nu doet dit fenomeen zich ook voor in Noord-Afrika, dat normaal gezien een vrij grote afzetmarkt is voor Turkse producten. In 2019 importeerde Algerije voor $1,86 miljard aan Turkse goederen; Marokko was goed voor $2,24 miljard. Dat zegt de Vereniging van Turkse Exporteurs (TİM).
De voorbije weken zijn er echter problemen met de export naar Noord-Afrikaanse landen, met name naar Marokko. Marokko heeft een exorbitante importbelasting ingesteld, volgens Reuters.
Naar verluidt geldt die nieuwe belasting de komende vijf jaar. De maatregel moet de oneerlijke concurrentie van Turkse textielproducenten tegengaan. Die domineren momenteel de lokale markt, luidt het bij het Marokkaanse ministerie van Handel.
“De relatie met Marokko is altijd moeilijk geweest. Het land hanteert hoge belastingtarieven, vooral douanetaksen, om de binnenlandse productie te stimuleren. Maar nu is het nog moeilijker geworden dan vroeger, nu Marokko op dezelfde manier tewerk gaat als Saoedi-Arabië, de VAE en Egypte,” zegt Giyasettin Eyüpkoca, voorzitter van de Vereniging van Industriëlen en Zakenlui van Laleli (LASİAD).