Rusland is positief over de samenwerking met Turkije in Syrië en zegt dat er een “stabiel resultaat” uit voortgekomen is.

Dat zei woordvoerster Maria Zakharova van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken.

Zakharova gaf tijdens een videoconferentie in Moskou antwoord op de kritiek van de Amerikaanse diplomaat Matthew Palmer.

Die maakte zich zorgen over het feit dat Turkije de samenwerking met Rusland wil uitbreiden en versterken.

“De stabiele resultaten van onze veelzijdige samenwerking waren pas mogelijk doordat we die samenwerking opbouwden op basis van wederzijds voordeel en, vooral, wederzijds respect,” aldus Zakharova.

Washington lijkt vergeten te zijn wat de woorden “wederzijds respect” betekenen, zei ze nog. Ze raadde Washington aan om een voorbeeld te nemen aan de Turks-Russische samenwerking en dat te gebruiken als een rolmodel.

Het feit dat de VS zich zo heftig verzetten tegen de aankoop door Turkije van het Russische S400-luchtafweersysteem toont volgens haar aan dat ze niet begrijpen wat het betekent bondgenoten te zijn.

En de situatie in Syrië is relatief rustig. Het staakt-het-vuren in de de-escalatiezone in Idlib wordt algemeen gerespecteerd en de gezamenlijke Turks-Russische patrouilles gaan door.

In april 2017 tekende Turkije een contract met Rusland over de aankoop van de S400, na eerst lang vruchteloos geprobeerd te hebben om de Amerikaanse variant aan te kopen.

De VS verzette zich tegen de ontplooiing van de S400 en beweerde dat het incompatibel was met de systemen van de NAVO. Daardoor zouden hun F35-gevechtsvliegtuigen mogelijk te maken krijgen met Russische spionage.

Maar Turkije hield vol dat de S400 niet geïntegreerd zou worden in de systemen van de NAVO, en dus geen bedreiging zou vormen voor het bondgenootschap of diens bewapening.

Turkije stelde voor een commissie op te richten om alle onduidelijkheid over technische kwesties op te helderen, maar de VS ging daar niet op in.

Verder legde Ankara de suggesties van bepaalde Amerikaanse leiders naast zich neer, die vroegen om de S400 inactief te maken en zo Amerikaanse sancties te vermijden.

De S400 wordt beschouwd als één van de meest geavanceerde raketsystemen ter wereld, dat verschillende doelwitten tegelijkertijd kan traceren.

Bron: Hürriyet

S.V.R.