Istanbul’s nieuwe luchthaven van 7 miljard euro is een van de verschillende infrastructurele megaprojecten die door president Tayyip Erdogan worden toegejuicht.
De mega-luchthaven zal in de eerste instantie in staat zijn om jaarlijks 90 miljoen passagiers te vervoeren. Turkije streeft ernaar om dit cijfer tegen 2027 te verdubbelen. Hiermee zou het de grootste luchthaven worden ter wereld.
“Gemeten naar passagiersaantallen zal Istanbul Airport binnen 5 jaar de 2de grootste luchthaven zijn,” zei minister van Vervoer, Cahit Turhan, tegen de pers in de glanzende vertrekhal. “Wanneer alle fasen zijn afgerond, zal de luchthaven van Istanbul dé nummer 1 zijn,’ klonk het verder.
De luchtvaartmaatschappij die 15 jaar lang een snelle groei heeft gekend, vliegt naar meer landen dan welke concurrent ook. Dit wordt mede mogelijk gemaakt door haar basis in de Turkse stad Istanbul, die zich dicht bij Europese, Afrikaanse en Midden-Oostelijke bestemmingen bevindt.
Turkish Airlines wil in de komende 4 jaar haar totale vloot uitbreiden van 338 naar 476 vliegtuigen. Analisten zeggen dat Turkish Airlines een grote concurrent zal worden van 3 andere spelers: Emirates, Qatar Airways en Etihad.
“Het zet hen op een gelijk speelveld met de luchtvaartmaatschappijen van de Golfstaten,” zei luchtvaart expert John Strickland.
Grote bedreiging
De opening van de nieuwe luchthaven van Istanbul loopt 10 jaar voor op de uitbreidingen van Dubai’s Al Maktoum Airport. De werkzaamheden werden uitgesteld tot 2030.
De in Dubai gevestigde luchtvaartmaatschappij Emirates, zal op een gegeven moment overschakelen naar deze luchthaven die uiteindelijk jaarlijks 260 miljoen passagiers wil kunnen vervoeren.
Voorlopig richt Dubai zich dus op de huidige Dubai International Airport die vorig jaar zo’n 90 miljoen passagiers heeft verwerkt.
De luchtvaartmaatschappijen van de Golfstaten kampen nu al met moeilijkheden. Qatar Airways zei vorige maand dat er ook dit jaar verliezen zullen worden geboekt. Dit komt grotendeels door het verlies van 18 vliegbestemmingen in het Midden-Oosten. Dit verlies is te wijten aan een geschil met andere Golfstaten.
Emirates zag haar halfjaarlijkse winst dalen tot het laagste punt in de afgelopen tien jaar. Etihad Airways van Abu Dhabi heeft ook al vaarwel moeten zeggen tegen haar plannen om een belangrijke hub te worden zoals Dubai.
Het wordt stilaan duidelijk dat de Turkse luchtvaartsector een “grote bedreiging” zal vormen voor luchtvaartmaatschappijen in de Golfstaten. Ook concurrenten in Azië en Europa zullen niet meer op 2 oren kunnen slapen, zeggen analisten. Een voorbeeld hiervan is Frankfurt Airport, de hub van de gigantische Europese luchtvaartmaatschappij Lufthansa.