De Azerbeidzjaanse president Ilham Aliyev en de Armeense premier Nikol Pashinian hebben elkaar vrijdag ontmoet in Wenen. Dat heeft het Azerbeidzjaans ministerie van Buitenlandse Zaken bekendgemaakt.
Ze hebben het gehad over het Armeens-Azerbeidzjaanse conflict rond de regio Nagorno-Karabakh. De ontmoeting komt er op voorstel van de Groep van Minsk, een onderdeel van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE).
De Groep van Minsk wordt om de beurt voorgezeten door Frankrijk, Rusland en de Verenigde Staten. Hun doel is het vinden van een vreedzame oplossing voor het conflict tussen beide landen.
De laatste keer dat Aliyev en Pashinian elkaar ontmoetten was op 22 januari in Davos, Zwitserland, op het 49ste Wereld Economisch Forum.
Pashinian, een voormalige journalist, werd de nieuwe premier van Armenië na de tweede ronde van de parlementsverkiezingen in mei 2018.
Karabakh is een betwist gebied tussen Azerbeidzjan en Armenië. In 1991 scheidde het zich af van Azerbeidzjan met militaire steun van buurland Armenië. Tot nu toe werd er nog steeds geen vredesproces opgestart.
Er zijn drie resoluties van de VN-Veiligheidsraad (583, 874 en 884) en twee resoluties van de Algemene Vergadering (19/13 en 57/298) die Karabakh beschouwen als een deel van Azerbeidzjan.
De parlementaire vergadering van de Raad van Europa beschouwt de regio als door Armeense troepen bezet gebied.
De Armeense bezetting van Karabakh leidde tot het sluiten van de grens met Turkije, dat aan de kant staat van Baku in het aanslepende conflict.
De diplomatieke banden tussen Ankara en Yerevan zijn onderkoeld door de kwestie-Karabakh en door de kwestie van de moordpartijen tijdens Wereldoorlog I. De Armeense regering en diaspora beschouwen die als een ‘genocide’, maar Turkije weigert dat te aanvaarden.
Turkije herhaalt dat het conflict opgelost moet worden binnen het kader van het internationaal recht en dat de soevereiniteit en territoriale integriteit van Azerbeidzjan gerespecteerd moet worden.