Volkswagen zoekt niet naar alternatieve locatie voor productiefaciliteit in Turkije

Andreas Tostmann, chef productie van de Duitse autobouwer Volkswagen, liet dinsdag weten dat het bedrijf niet actief op zoek is naar een alternatieve locatie voor de productiefaciliteit die in Turkije zou komen. “We volgen de ontwikkelingen in Turkije en onze plannen voor Turkije staan op dit moment on hold, maar we zoeken niet actief naar alternatieve locaties”, vertelde hij aan journalisten.

Andreas Tostmann

Vorige week liet Volkswagen weten dat ze de finale beslissing over de faciliteit in Turkije uitstelden vanwege de internationale kritiek op de Turkse anti-terreuroperatie in Noord-Syrië. Eerder deze maand opende de autobouwer een fabriek in de Westelijke provincie Manisa. In de faciliteit zullen verschillende fasen van het productieproces van voertuigen plaats vinden, in het bijzonder het ontwerp, assemblage en de bouw van personenwagens, vrachtwagens en andere voertuigen, en de onderdelen daarvan. Ook de verkoop en invoer en uitvoer van voertuigen zullen vanuit de faciliteit in Manisa gebeuren.

Manisa

Sommige functionarissen lieten eind vorige maand ook weten dat er snel een beslissing genomen zou worden over een tweede faciliteit in Turkije. Bepaalde bronnen geven aan dat die faciliteit, waar meerdere merken van de Volkswagengroep geproduceerd gaan worden, zo’n 1 miljard euro zou gaan kosten. De nieuwe fabriek zou een productiecapaciteit krijgen van 300.000 voertuigen per jaar. Het zou gaan om de bijna identieke modellen VW Passat en Skoda Superb voor de Oost-Europese markt. De fabriek zou 4.000 banen opleveren in Manisa, nabij Izmir in West-Anatolië. De bouw van de fabriek zou kunnen starten in 2020 en de productielijnen zouden opengaan vanaf 2022, aldus de bronnen.

In november 2018 maakte Volkswagen bekend een nieuwe fabriek te willen openen in Oost-Europa. Dit leverde onmiddellijk vragen op op voorpagina’s over welk land de fabriek zou krijgen. Aanvankelijk waren er 5 landen in de running, maar ondertussen zijn Turkije en Bulgarije de 2 landen die nog overblijven.

Op 9 oktober rond 16 uur lanceerde het Turkse leger operatie Vredesbron, de derde operatie over de Grens in Syrië waarmee het land het Noorden wil bevrijden van Daesh en van de volksbeschermingseenheden (YPG), de Syrische tak van de PKK. Met deze operatie handelt Turkije uit zelfverdediging volgens internationaal recht en eerdere resoluties van de VN-veiligheidsraad.

Het land hoopt een veilige zone te creëren ten Oosten van de Eufraat waardoor Syrische vluchtelingen veilig terug naar huis kunnen. Het gebied staat nu nog onder controle van de door de VS gesteunde Syrische Democratische strijdkrachten (SDF), waar de YPG het belangrijkste deel van uit maken.

(Bron: Sabah)