Een lokale organisatie in Namibië fokt Turkse herdershonden om het stropen van jachtluipaarden tegen te gaan.
De Kangal – of Anatolische herdershond – wordt in Turkije voornamelijk gebruikt voor het beschermen van veeteelt. De Kangal is een grote en krachtige hond, die vooral bekend staat om zijn moedig karakter. Tegenwoordig wordt deze hond tewerkgesteld in de Namibische savanne. De hond wordt er door een organisatie ter bescherming van de jachtluipaarden gefokt. Het dier beschermt er de lokale veeteelt, wat op zijn beurt het stropen van jachtluipaarden tegen gaat.
Conservatie
De jachtluipaard staat bekend als het snelste landdier op aarde en sommigen kunnen een snelheid halen van 120 kilometers per uur. Ondanks zijn gracieuze voorkomen, wordt de jachtluipaard door lokale veetelers als een bedreiging ervaren. Radeloze boeren, voor wie de enige vorm van inkomen de veeteelt is, richten meer en meer hun wapens op de jachtluipaarden. Hierdoor is het aantal jachtluipaarden drastisch naar beneden gegaan. Het aantal jachtluipaarden stond enkele decennia geleden nog op 100 000, volgens een studie uit 2016 zouden er in het wild maar 7100 overgebleven zijn. Door hun fragiele beenstructuur kiest de jachtluipaard er meestal voor om de confrontatie met andere roofdieren niet aan te gaan. Een kudde die beschermd wordt door een Kangal, zal dus niet snel aangevallen worden door een luipaard.
Dierenasiel
TIKA, een Turks overheidsagentschap maakte de voorbije jaren verschillende donaties voor de conservatie van de jachtluipaarden. Het agentschap schonk onder meer een dierenasiel en een voertuig voor de verplaatsing van de dieren. Serdar Çam, de woordvoerder van TIKA, verklaarde dat het agentschap ook informatieve sessies organiseert voor boeren.
Grote belangstelling
Naast zijn kwaliteiten van herdershond heeft de Kangal ook een zachter kantje: de hond wordt namelijk gebruikt in de psychotherapeutische behandeling van kinderen met autisme en revaliderende drugsverslaafden. In Turkije is er een grote belangstelling voor het hondenras waarvan de oorsprong meer dan 6000 jaar teruggaat. De Kangal staat zelfs al op sommige Turkse postzegels afgebeeld.
Sabah.