Verschillende reisorganisaties in Nederland starten in samenwerking met betrokken ministeries in april met een ‘vakantiefieldlab’ waarmee bewezen moet worden dat de georganiseerde pakketreis prima kan tijdens de coronacrisis, ook voor mensen die niet zijn ingeënt.
“Het komt vast goed met vakanties deze zomer. De reissector is in ieder geval klaar voor ‘reisfieldlabs’, aldus Frank Oostdam (directeur ANVR).
De brancheorganisatie werkt samen met TUI, Corendon en de betrokken ministeries aan de zogenaamde ‘vakantiefieldlabs’.
“In vakantielanden als Spanje, Griekenland en Turkije zijn we druk bezig om met partners veilige vliegreizen op te tuigen, inclusief testen op luchthavens en in resorts”, zo liet Steven van der Heijden (CEO Corendon) aan de Nederlandse media weten.
Reizigers die de komende zomer veilig en verantwoord op reis willen, moeten waarschijnlijk meerdere coronatests en aan meerdere coronaprotocollen voldoen.
“Als dit doorgaat, biedt dit onze sector de kans om te laten zien dat reizen en vakanties via georganiseerde kanalen niet bijdragen aan de verspreiding van het virus. Onze insteek is om voor deze zomer vakanties in het buitenland weer mogelijk te maken”, zo laat Oostdam aan de NOS weten.
Europees vaccinatiebewijs
De gemoederen raakten verhit toen het nieuws naar buiten kwam dat diverse Europese, maar ook daarbuiten, een vaccinatiebewijs willen of gaan invoeren.
Op aandringen van de Zuid-Europese vakantielanden als Oostenrijk, Spanje, Portugal, Italië maar ook landen als Turkije en Marokko dringen er bij de Europese Commissie op aan om een Europees vaccinatiebewijs in te voeren.
Vreemd is een vaccinatiebewijs niet, ook niet in Nederland waar de meeste mensen in het bezit zijn van het ‘Gele Boekje’ het vaccinatieboekje waar in staat wanneer je als baby en de jaren daarna bent ingeënt tegen veel besmettelijke ziektes.
Vaccinatiebewijs voorleggen?
“Dat is goed mogelijk”, zegt Van der Borg, toerisme-expert. “Elk land kan zelf initiatieven nemen. Denk maar aan het verbod op niet-essentiële reizen in België en de grenscontroles in Duitsland.
De regels die gelden als je de reis boekt, zijn niet noodzakelijk dezelfde als de regels die gelden als je moet vertrekken. Het land van bestemming kan je plots de toegang ontzeggen als je geen vaccinatiebewijs kan voorleggen, je kan plots na aankomst voor zeven dagen in quarantaine moeten…
Ik had gehoopt dat Europa een voortrekkersrol zou spelen en de reisregels zou harmoniseren, maar voorlopig valt dat dik tegen. En dat leidt alleen maar tot meer onzekerheid bij de consument. Buiten Europa is het helaas niet beter, integendeel zelfs.”
“Vaccinatie niet koppelen aan vrijheid om te reizen”
Sophie Wilmès, Belgisch minister van Buitenlandse Zaken, waarschuwt op sociale media voor een “coronapas” die de Europese Commissie begin deze maand zal voorstellen.
Volgens minister Wilmès mag er geen sprake mag zijn om “vaccinatie te koppelen aan de vrijheid om zich te verplaatsen in Europa.”
Voor België is er geen sprake van om vaccinatie te koppelen aan de vrijheid om zich in Europa te verplaatsen. De eerbiediging van het non-discriminatiebeginsel is des te fundamenteler omdat vaccinatie niet verplicht is en er nog geen algemene toegang is tot het vaccin. 🇧🇪🇪🇺
— Sophie Wilmès (@Sophie_Wilmes) March 1, 2021
Een pas gaat volgens haar daarmee “het doel van het certificaat” voorbij. Een certificaat geeft weer of je gevaccineerd dan wel negatief getest bent of niet, een pas zou een restrictie op reizen kunnen inhouden.
Bron: Belgische en Nederlandse media