Vice-minister van Buitenlandse Zaken Faruk Kaymakcı spreekt op een conferentie over onderwijs in de hoofdstad Ankara

Het lidmaatschap van Turkije van de Europese Unie zal een keerpunt zijn voor zowel het blok als de wereld, zei vice-minister van Buitenlandse Zaken Faruk Kaymakcı maandag.

“Ook al is het EU-lidmaatschap van Turkije een zeer moeilijk, betwist en betwist lidmaatschap, het zal het meest waardevolle en voordelige EU-lidmaatschap zijn in vergelijking met andere,” zei Kaymakcı tijdens een toespraak op de universiteit van Harran in de zuidelijke provincie Şanlıurfa.

Kaymakcı zei dat Turkije een van de belangrijkste landen ter wereld is met zijn sterke geschiedenis, geografie, economie, kunst, sport en handel:

“Het lidmaatschap van Turkije zal enorme voordelen opleveren, niet alleen voor de EU maar ook voor derden.”

“Ik zeg dit niet om een land te kleineren. Wat zal het EU-lidmaatschap van Tsjechië en Slowakije de EU opleveren? Ik kleineer niet, ik steun, ik juich toe, maar het EU-lidmaatschap van Turkije kan de EU en Turkije tot wereldspelers maken,” voegde hij eraan toe.

Kaymakcı onderstreepte dat het besluitvormingsorgaan van het Europese continent tegenwoordig grotendeels de EU is: “De EU bepaalt naar welk land je reist, naar welk land je zonder visum gaat en welk product je onder welke voorwaarden levert. Dit is een bittere waarheid, ook al bevalt het ons niet. Ofwel zitten we in het beslissingscentrum binnen het systeem, ofwel beschermen we onze soevereiniteit en belangen, ofwel moeten we de beslissingen van de EU uitvoeren.”

Betrekkingen

De betrekkingen tussen Turkije en de EU worden gekenmerkt door geschillen over verschillende kwesties, waaronder spanningen in het oostelijke Middellandse Zeegebied, de rol van Turkije in Syrië, de migrantencrisis en de impasse in Turkijes toetredingsproces tot het blok.

Turkije heeft de langste geschiedenis met de Unie en heeft het langste onderhandelingsproces achter de rug. Het land ondertekende in 1964 een associatieovereenkomst met de voorloper van de EU, de Europese Economische Gemeenschap (EEG), die doorgaans wordt beschouwd als een eerste stap om uiteindelijk kandidaat te worden.

Turkije vroeg in 1987 officieel het lidmaatschap aan, maar moest tot 1999 wachten voordat het de status van kandidaat-lidstaat kreeg. Voor het begin van de onderhandelingen moest Turkije echter nog eens zes jaar wachten, tot 2005, een uniek lang proces in vergelijking met andere kandidaten.

Bron: Sabah