Een standbeeld van een “jongen met watermeloen”, dat onlangs door de gemeente Diyarbakır bij de ingang van de stad is geplaatst, heeft de aandacht getrokken van gebruikers van sociale media en is het mikpunt geworden van online trollen.
Het standbeeld werd bespot en vergeleken met “Chucky”, een moordenaarspoppetje uit een beroemde Hollywood-horrorfilm.
De gemeente, geleid door de gouverneur van de provincie nadat het ministerie van Binnenlandse Zaken de burgemeester in augustus 2019 had geschorst, plaatste op 6 april een bericht op haar website met de tekst:
“De gemeente zal binnenkort bezoekers verwelkomen met een nieuwe landschapsarchitectuur bij het knooppunt van de luchthaven, de ingang van de stad.”
Ambtenaren richtten later vier standbeelden op in de regio, die lijken op “halay [traditionele Turkse dans] dansers,” “een man die een dienblad met baklava [traditioneel Turks dessert] toont,” “een armband en een ketting” en “jongen in watermeloen.”
Bij het promoten van de beelden op sociale media, benadrukte de gemeente in het bijzonder het beeld van de “jongen in watermeloen” met de woorden:
“Laat de wereld de beroemde watermeloen van Diyarbakır zien.”
De gemeente plaatste ook enkele originele foto’s van kinderen die in watermeloenen zitten, met de woorden: “Als een kind in een watermeloen past, dan is het een Diyarbakır watermeloen.”
De zuidoostelijke provincie Diyarbakır is beroemd en bekend om zijn watermeloenen van grote afmetingen.
De promoties op sociale media hadden een averechts effect omdat mensen de beelden bespotten, vooral die van “de jongen in de watermeloen”, waarbij ze het soms vergeleken met de moordenaarspop “Chucky”, of “Shrek”, een Hollywood tekenfilmfiguur, of Kim Jong-un, de dictator van Noord-Korea.
Diyarbakır’da 3000 yıl önce ve şimdi yapılan iki heykel.
İlerlemeyi geçtim, yerimizde saymış olsak yeterdi. pic.twitter.com/Sqz552dczd— Doç. Dr. Veysi Çeri (@VeysiCe) May 9, 2021
Lokale ambtenaren die kritiek kregen, verdedigden de statuten en de promotie.
“Mensen die ‘schande’ spreken over de standbeelden is te wijten aan hun schandelijke intentie,” zei Ramazan Kızılkaya, het hoofd van de media-afdeling van het kantoor van de gouverneur.
Onze filosofie is “wie goed ziet, denkt goed”, voegde hij eraan toe.
Bron: Hürriyet