Oppositiepartij IYI belooft de toegang tot Wikipedia terug vrij te geven indien zij verkozen worden. De website werd iets meer dan een jaar geleden geblokkeerd in Turkije na de verkiezingen van 24 juni dat jaar.
Een partijlid van de IYI op Twitter: “Alle Turkse burgers zijn welkom op Wikipedia vanaf 25 juni.”
De partij maakte in haar campagne gebruik van verschillende hashtags zoals #WikipediaIYIOlacak en #TurkiyeIYIOlacak wat zoveel betekent als “Wikipedia zal goed zijn” en “Turkije zal goed zijn”.
Wikipedia werd een jaar geleden verboden in Turkije. De Autoriteit voor Informatie en Communicatietechnologie gaf op 29 april 2017 aan dat het de toegang tot de website in Turkije geblokkeerd had. Ze deed dit conform de wet die het toelaat websites te verbieden die zedeloos en/of gewelddadig promoten en/of aanmoedigen. De website vormde volgens de Autoriteit een bedreiging voor de nationale veiligheid.
“Tot vandaag zijn we nog steeds niet 100 % zeker waarom Wikipedia verboden werd in Turkije.” Dat zegt Katherine Maher, directeur van de Wikimedia Fundering.
Maher: “We zijn niet zeker waarom Wikipedia nog steeds verboden is in Turkije. De Turkse autoriteiten hebben wellicht de laatste versie van de website nog niet bekeken.”
Maher: “De Autoriteit voor Informatie en Communicatietechnologie eiste de verwijdering van twee artikels op onze website. De Autoriteit gaf echter geen enkele geldige reden waarom wij dat zouden moeten doen. En we zijn zeker niet van plan artikels van onze website te verwijderen gewoon omdat het bepaalde politieke partijen of denkrichtingen stoort. Dat is censuur. Wij doen niet aan politieke censuur.
Zo een 5 maanden nadat Wikipedia werd verbannen in Turkije werd er reeds een piraatwebsite aangemaakt in Turkije. De website was een spiegelversie van de originele website en is tot vandaag nog steeds toegankelijk. Men bereikt de website door simpelweg een 0 voor het originele webadres te plaatsen. De website geeft rechtstreeks toegang tot alle artikels beschikbaar op de originele Wikipedia website.