Het Turkse Ministerie van Buitenlandse Zaken veroordeelde donderdag de Italiaanse parlementaire erkenning van de “Armeense Genocide” (1915).

“Deze motie van het Italiaanse Huis van Afgevaardigden is een nieuw voorbeeld van het gebruik van Armeense claims als instrument voor binnenlandse politieke belangen,” verklaarde het Turkse ministerie. “Wij veroordelen deze stap ten zeerste,” klonk het verder.

Het ministerie merkte op dat het voorstel werd opgesteld door de extreemrechtse Italiaanse Lega-partij. “De Armeense beweringen die voor de verkiezingen of in de context van het verzet tegen Turkije naar voren worden gebracht, tonen duidelijk hun politieke aard. Ze stroken gewoonweg niet met de historische feiten.”

“Deze acties zijn voor geen enkele partij gunstig, Ze vormen alleen maar obstakels voor initiatieven te goeder trouw,” voegde de verklaring toe.

 

Minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavuşoğlu zei op Twitter dat de motie van het Italiaanse parlement waardeloos is.

De Turkse presidentiële woordvoerder heeft de motie inmiddels ook met de grond gelijk gemaakt.

“De zogenaamde genocide-beslissing van het Italiaanse parlement negeert historische feiten en zaait vijandigheid,” schreef İbrahim Kalın op Twitter.

Hij voegde toe dat het besluit van het Italiaanse parlement “het politieke populisme aanwakkert”.

“Met kracht veroordelen wij de recente poging van het Italiaanse parlement om de geschiedenis van onze natie te vervormen en te politiseren,” tweette de Turkse presidentiële communicatiedirecteur Fahrettin Altun.

Hij zei dat de zet van het Italiaanse parlement “onproductief, vijandig en betreurenswaardig” is.

“In plaats van elkaars verleden aan te vallen, moeten we allemaal samenwerken om ervoor te zorgen dat de waarheid zegeviert over fictie,” voegde Altun toe.

Ömer Çelik, de woordvoerder van de regerende Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP), veroordeelde de motie eveneens en zei dat Italië misleid wordt door de Armeense diaspora, die op geen enkele manier normale betrekkingen wil tussen Turkije en Armenië.

“Genocide”

Het voorstel werd woensdag voorgelegd. 382 stemden voor en niemand stemde tegen. 44 onthielden zich van stemming. Intussen heeft een tweeledige groep senatoren een resolutie ingediend om de gebeurtenissen van 1915 als “genocide” te erkennen.

“De Armeense genocide is een historisch feit dat niet ter discussie staat,” zei senator Robert Menendez die samen met senator Ted Cruz de resolutie indiende.

Turkije zegt dat de dood van Armeniërs in Oost-Anatolië (1915) te wijten is aan de Russische invasie. Veel Armenen schaarden zich tegen het Ottomaanse rijk aan de kant van de Russen. Een daaropvolgende verhuizing van Armeniërs resulteerde in een groot aantal slachtoffers.

Ankara accepteert de vermeende term “genocide” niet, maar erkent wel dat er tijdens de Eerste Wereldoorlog aan beide zijden slachtoffers zijn gevallen.

Hurriyet

O.A.