Heuvel van Arslantepe moet erkend worden door UnESCO, vindt professor

Volgens professor Marcelle Frangipane, die de leiding heeft over de opgravingen in Arslantepe, zou de heuvel op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO moeten komen. Nu staat de site op een tweede, voorlopige lijst, door het paleis van zongedroogde kleiblokken en door haar rijke geschiedenis.

Professor Marcelle Frangipane

Arslantepe ligt op zeven kilometer van de stad Malatya, op de westelijke oever van de Eufraat. Het is één van de historische sites waar de mensheid duizenden jaren heeft gedijd. De plek heeft een hoog agrarisch potentieel en wordt, door de unieke ligging, beschermd tegen overstromingen van de rivier.

Op de plek was een nederzetting gevestigd vanaf het Laat-Chalcolithicum tot de IJzertijd. De plek draagt de sporen van vele beschavingen, van de Hittieten tot Rome en Byzantium.

Er worden al 58 jaar archeologische opgravingen gedaan op de site. Aan de ingang werden onder meer een standbeeld van een leeuw en van een ten val gebrachte koning opgegraven. Binnenin de site werden het paleis en meer dan 2.000 zegels gevonden.

Arslantepe draagt de sporen van de eerste gecentraliseerde staat uit de geschiedenis. Op de muren zijn kleurrijke figuren en reliëfplaten aangebracht die de politieke macht uitbeelden. Ook werd er veel aardewerk opgegraven, dat lijkt op dat van Mesopotamië.

Al sinds 1961 worden er opgravingen gedaan door de universiteit van Rome La Sapienza in Italië. De vondsten brengen de transitie naar een gecentraliseerde staat in beeld.

Het paleizencomplex, het systeem van zegels dat gebruikt werd voor de voedingsdistributie en de oudste zwaarden ter wereld die ooit werden opgegraven laten zien dat hier de eerste staat is ontstaan.

Arslantepe

Sinds 2014 staat Arslantepe op de Voorlopige Werelderfgoedlijst van de UNESCO en men streeft ernaar om de site op de permanente lijst te krijgen.

Frangipane werkt al 44 jaar op de site, waar al 58 jaar lang gegraven wordt, zegt ze in een interview met het regeringsgezinde persagentschap Anadolu Agency.

Het opgravingsseizoen van dit jaar is nu ten einde. “We krijgen heel goede resultaten. We doen heel belangrijke ontdekkingen, niet alleen voor Malatya, maar voor heel Turkije. De geschiedenis hier is te lang. Het begint ten minste 6.000 jaar geleden. Dat kunnen we zien aan het keramiek dat we vinden; daaronder zitten nog oudere lagen. Daarom moeten we verder graven. We vinden hier heel goed bewaarde sporen uit het vierde millennium v.Chr. De chronologie is heel goed te zien, hoe dieper je graaft, hoe ouder de dingen worden die je ontdekt.”

Dit jaar werd onder meer het skelet gevonden van een kind van zes of zeven jaar oud. Het lag in een kamer van een woning in het westelijk deel van de site. Hij droeg armbanden en halskettingen gemaakt van kleine kralen. Dat wijst erop dat hij tot een vooraanstaande familie behoorde.

Ook vonden ze nog meer voorwerpen uit keramiek, vooral bekers en pijlpunten.

Over het belang van de site zegt ze: “Arslantepe moet op de UNESCO-lijst komen, want dit paleis is uniek. Geen enkele andere site ter wereld is zo goed bewaard gebleven. De muren zijn twee tot tweeënhalf meter hoog en hebben nog het originele pleisterwerk en schilderingen. We hebben er een openluchtmuseum van gemaakt. Arslantepe ligt in een grensgebied. Vroeger werd er handel gedreven met Mesopotamië, de Kaukasus en Centraal-Anatolië. Dit jaar vonden we bijvoorbeeld mosselen, wat erop wijst dat er ook verbinding was met de zee. Ik heb mijn hele carrière hier doorgebracht; de erkenning door de UNESCO zou een mooie beloning voor me zijn.”

Bron: Hürriyet

S.V.R.