De zaden van druiven, linzen, tuinbonen, erwten, tarwe en gerst zijn gevonden tijdens archeologische opgravingen in de antieke stad Misis in het Yüreğir-district van de zuidelijke provincie Adana.
Sinds 2012 worden in Misis onder het voorzitterschap van het Archeologisch Museum van Adana opgravingen verricht door Italiaanse en Turkse deskundigen onder wetenschappelijk advies van Anna Lucia D’Agata van het Internationaal Onderzoeksinstituut van Rome en Giovanni Salmeri van de Universiteit van Pisa.
De zaden die door het team werden opgegraven, worden geacht 3000 jaar oud te zijn en worden bestudeerd in het opgravingscentrum van de Misis-heuvel.
De burgemeester van Yüreğir, Fatih Mehmet Kocaispir, die het opgravingsgebied bezocht, verklaarde:
“Misis is een van de belangrijkste locaties in de geschiedenis van Turkije. Opgravingen worden uitgevoerd met de hulp van de gemeente. Bij deze opgravingen hebben wij zeer belangrijke archeologische vondsten gedaan.”
De burgemeester verklaarde dat dit een plaats is waar het leven al 8.000 jaar onafgebroken doorgaat: “Er zijn druivenpitten gevonden van 3.000 jaar oud. Deze druivenpitten zijn natuurlijk een belangrijke vondst die aantoont dat hier 3.000 jaar geleden druiven werden verhandeld en druiven werden geplant, ook al zijn ze relatief verkoold en hebben ze hun kwaliteit verloren. Ook de zaden van linzen, tuinbonen, erwten, tarwe en gerst werden gevonden, wat ons zeer enthousiast maakt.”
Niet geschikt om te planten
Opmerkend dat de zaden niet geschikt waren om te planten, zei Kocaispir dat desondanks deze gewassen al 3.000 jaar in de regio worden verbouwd.
“Deze zaden onthullen dat er havens waren langs de Ceyhan-rivier en dat deze producten werden verhandeld. De opgravingen zullen in september en oktober worden voortgezet. We hopen dat we nog meer nieuwe zaden zullen vinden. Archeologische vondsten zijn niet alleen beeldhouwwerken.”
“Deze zaden zijn heel belangrijk voor ons om te leren hoe het leven van de mens er in die tijd uitzag. We zullen deze zaden rapporteren aan de staat. Na evaluatie van de zaden zullen we meer te weten komen over de geschiedenis van de landbouw,” voegde hij eraan toe.
De oude stad Misis ligt vlak naast de rivier de Ceyhan, 27 kilometer ten oosten van het centrum van Adana aan de historische zijderoute.
Misis ontwikkelde en breidde zich uit in het tijdperk van het Midden Koninkrijk.
In dit tijdperk besloeg de stad zo’n 80 hectare, met inbegrip van een grote necropolis van rotsgraven.
Het was een grensburcht die tot het einde van de 14e eeuw talrijke malen van eigenaar veranderde. Toen sultan Mehmet IV in 1661 een karavanserai, een overnachtingsplek voor karavanen, aan de rivier bouwde, won de stad aan belang.
Geschiedenis Misis
De geschiedenis van de oude stad Misis gaat terug tot het neolithicum (11.000 v.Chr. – 1900 v.Chr.). De stichting van de nederzetting wordt toegeschreven aan Mopsus, een ziener in de Griekse mythologie.
De antieke stad wordt beschouwd als een belangrijke stad uit de Romeinse tijd en is bekend om zijn molens en karavanserai die in die periode werden gebouwd.
Zij was echter ook getuige van de Seltsjoekse en Ottomaanse tijdperken. Het gerucht gaat dat de oude stad de “stad van de onsterfelijkheid” werd genoemd toen Luqman al-Hakeem het levenselixer liet vallen toen hij daar over de Romeinse brug reed.
Het eerste oppervlakte-onderzoek en de eerste opgravingen in de antieke stad Misis werden verricht onder leiding van de Duitse archeoloog professor Theodor Helmuth Bosser.
Zijn team begon in 1956 en 1958 met werkzaamheden op de heuvel en vond een overkoepelde cisterne uit de Islamitische periode.
Bij de opgravingen werden ook potten en pannen gevonden die aan de Byzantijnen toebehoorden. In 1959 werden mozaïeken uit de 4e eeuw ontdekt in de kerk, gelegen aan de westkant van de heuvel.
Bron: Hürriyet