Het Israëlische leger heeft het beleid van president Recep Tayyip Erdoğan toegevoegd aan de ‘lijst van uitdagingen’. Jaarlijks maakt het leger een evaluatie van de belangrijkste dreigingen voor het komende jaar. Dat schreef de Times of Israel afgelopen woensdag.
Officieel houdt Israël wel diplomatieke betrekkingen aan met Turkije, maar toch heeft de Militaire Inlichtingendienst het beleid van de Turkse leider in de lijst opgenomen.
Maar het leger verwacht geen directe confrontatie met Turkije, alhoewel Ankara, door het buitenlands beleid dat het voert, beschouwd wordt als één van de grootste gevaren die het komende jaar in het oog moet worden gehouden.
De evaluatie, die elk jaar wordt voorgelegd aan de Israëlische wetgever, gaf geen details over een specifieke dreiging die van Turkije zou uitgaan ten aanzien van Israël. Ze geeft enkel aan dat men bezorgd is over het beleid dat Erdogan voert.
Drastische verslechterd
In 2010 zijn de relaties tussen Turkije en Israël drastisch verslechterd, toen 10 activisten omkwamen bij de Israëlische aanval op een Turks schip met hulpgoederen, de Mavi Marmara. Het schip was op weg om humanitaire hulp te leveren aan de geblokkeerde Gazastrook.
Dat veroorzaakte een nooit eerder geziene crisis in de relaties tussen Turkije en Israël, die al decennialang vreedzaam waren. Beide landen haalden hun ambassadeurs zelfs terug.
Turkije heeft nog steeds kritiek op het beleid dat Israël voert ten aanzien van de Palestijnen, onder meer illegale nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever en in Jeruzalem en de humanitaire situatie in Gaza.
“Erdoğan heeft van Turkije een veilige haven gemaakt voor Hamas-terroristen en een financieel centrum van waaruit terreuraanslagen gesubsidieerd worden,” aldus Danny Danon, de Israëlische ambassadeur bij de Verenigde Naties. Dat zei hij in oktober, op de vergadering die de VN-Veiligheidsraad maandelijks houdt over het Midden-Oosten.
“Hij bedreigt journalisten, vervolgt religieuze minderheden en werkt antisemitisme in de hand.”
De meest recente spanningen zijn er echter gekomen toen Turkije eind 2019 een dubbel akkoord bereikte met de door de VN erkende regering in Libië, over maritieme grenzen en veiligheid. Dit akkoord veranderde de machtsbalans in de Middellandse-Zeeregio. Griekenland, de EU, Egypte, Israël en Grieks-Cyprus aarzelden niet om de deal te veroordelen.
In first, Turkey leader’s hostility noted as ‘challenge’ in annual intel report @timesofisrael https://t.co/upYcYjYTW8
— Mutlu Civiroglu (@mutludc) January 16, 2020