Eerder liet Tzipi Hotovely, de Israëlische viceminister van buitenlandse zaken, weten dat haar land de terroristen van de volksbeschermingseenheden (YPG) steunt. De Syrische tak van de PKK heeft al veel verliezen geleden tijdens de Turkse anti-terreuroperatie die al bijna een maand duurt, en Israël ziet de groep als een tegenwicht voor de Iraanse invloed in het Midden-Oosten.
Daarom komt het land voor hen op tijdens gesprekken met de Verenigde Staten. Aan het Israëlische parlement vertelde ze dat het land het aanbod voor steun aan de YPG heeft gedaan. “Ze hebben ons verschillende keren gevraagd om hen te helpen, vooral op diplomatisch en humanitair gebied”, zei ze. “We voelen mee met de ‘Koerden’. We begrijpen de beproevingen die ze moeten doorstaan en we steunen de ‘Koerden’ via verschillende kanalen.” Reuters liet via een communiqué laat op de avond weten dat het persbureau de Koerden nog niet om commentaar had kunnen vragen.
Hotovely ging niet dieper in op de steun die Israël de YPG biedt, maar wel liet ze weten dat Israël tijdens de gesprekken met de Amerikanen haar standpunt tegenover de Koerden kenbaar maakte en dat het land fier is om het zelfde standpunt te hebben als het Koerdische volk.
Sinds de jaren 1960 onderhoudt Israël discrete diplomatieke, militaire en economische relaties met de ‘Koerden’. Ze zien het volk, dat in Turkije, Irak, Syrië en Iran een minderheid vormt, als een buffer tegen (gemeenschappelijke vijanden), waarvan door Iran gesteunde strijdkrachten die aan de Israëlische grenzen actief zijn, onder meer in Syrië, de belangrijkste zijn.
“Israël heeft inderdaad veel baat bij sterke Koerdische strijdkrachten, en andere sterke gematigde en prowesterse groepen in Noord-Syrië”, aldus Hotovely. “Als de Koerdische bolwerken zouden vallen, zou dat heel gevaarlijk zijn voor Israël. Het zou ruimte geven aan vijandige elementen die gesteund worden door Iran.”
Toen Donald Trump de deal met Turkije sloot, veroorzaakte dit een zeldzaam en openlijk meningsverschil tussen hem en Israëlisch premier Benjamin Netanyahu. Op 10 oktober kondigde Netanyahu aan dat hij humanitaire steun zou bieden aan de (gallante Koerden), naar eigen zeggen omdat ze te maken zouden krijgen met etnische zuiveringen door Turkije en haar Syrische bondgenoten.
Op 9 oktober lanceerde Turkije operatie Vredesbron. Daarmee hoopt het land het Noorden van Syrië te bevrijden van terroristische groepen. Daarmee zal het land ook haar Zuidgrens beschermen, de veilige terugkeer van Syrische vluchtelingen mogelijk maken en de territoriale integriteit van Syrië helpen herstellen.