Israël heeft op dinsdag de toegang tot de Gazastrook voor een afvaardiging van het Europees Parlement (EP) ontzegd. Dat valt te lezen in een officiële verklaring van het EP.
“De Israëlische autoriteiten hebben alweer geweigerd om de Delegatie voor Relaties met Palestina toegang te verlenen tot de Gazastrook,” leest de verklaring.
De delegatie had goedkeuring gevraagd om de Gazastrook binnen te gaan als onderdeel van een driedaags bezoek aan de Palestijnse gebieden.
Het doel van het bezoek bestond erin “om de humanitaire toestand veroorzaakt door een decennialange blokkade te onderzoeken”. De verklaring benadrukt dat Israël meerdere delegaties van het EP geen toegang heeft verleend sinds 2011.
“De EP-delegatie begon haar werk in Oost-Jeruzalem en andere delen van de bezette Westelijke Jordaanoever op dinsdag en ging Gaza bezoeken op donderdag,” zo legt de verklaring uit.
De verklaring voegt eraan toe dat de Palestijnen in de Gazastrook “onvoldoende toegang hebben tot basisbehoeften, zoals drinkbaar water, voedsel, onderdak, school en gezondheid” wegens de Israëlische blokkade en opeenvolgende conflicten.
Toegang
“Het Europees Parlement toegang tot Gaza ontzeggen is normaal geworden. Het is arbitrair en onaanvaardbaar,” citeert de verklaring de voorzitter van de afvaardiging Neoklis Sylikiotis.
Volgens Sylikiotis wil Israël verhinderen dat de delegatie de erbarmelijke humanitaire toestand in Gaza ziet. Hij zei dat de joodse staat “beschaamd en bang” is om de delegatie toegang te verlenen tot de belegerde enclave.
Sylikiotis spoorde de internationale gemeenschap aan om Israël onder druk te zetten om haar 11-jarige blokkade van Gaza te beëindigen.
Israël begon de blokkade in 2006 nadat de verzetsgroep Hamas de Palestijnse verkiezingen had gewonnen. De belegering kwam er nadat Hamas de Gazastrook overnam van haar Palestijnse rivaal Fatah.
De blokkade heeft de economie van Gaza verwoest en aan twee miljoen mensen hun basisbehoeften ontnomen.