Turkse toeristen mogen voortaan slechts één keer per jaar Jeruzalem bezoeken. Dat zei het hoofd van een organisatie vrijdag.
Adam Yenihayat is hoofd van Burak, een organisatie die rondleidingen organiseert in de heilige stad. In een interview met Anadolu Agency zei hij dat Israël het de Turkse toeristen, die Jeruzalem willen bezoeken, steeds moeilijker maakt. Er is een beperking op het aantal keer dat Turkse toeristen de stad binnen mogen, en jongeren onder de 18 jaar moeten vergezeld zijn van een ouder of voogd.
“Zo’n 33.069 Joden vielen de Al-Aqsamoskee binnen,” aldus Yenihayat. Hij voegde eraan toe dat Israël ook een verbod heeft ingesteld op het hijsen van de Turkse vlag in de moskee.
Verder zegt hij in het interview dat Israël 1736 mensen heeft opgepakt terwijl ze de moskee bezochten. Onder hen waren er 63 vrouwen en 461 minderjarigen, waarvan er 33 jonger waren dan 12 jaar.
Het ontradingsbeleid van Israël richtte zich recent op een groep Turkse toeristen die de heilige plaatsen in Jeruzalem wilde bezoeken. In juli 2018 weigerde het land de toegang aan 72 Turken met als reden dat ze geen visa hadden.
Het aantal Turkse toeristen dat Jeruzalem bezoekt, nam de laatste tijd toe, vooral na de controversiële beslissing van de VS om haar ambassade naar de stad over te brengen. Veel moslims, vooral Turken, kwamen massaal naar Jeruzalem om hun solidariteit te betuigen met de Palestijnen. Daarmee verzetten ze zich tegen de Israëlische bezetting van Oost-Jeruzalem, waar de heilige islamitische plaatsen “Al-Aqsa” en “Haram al-Sharif” gesitueerd zijn.
Israël voert een informeel ontradingsbeleid door deportatie, het niet aanvaarden van visa, willekeurige arrestaties en het zonder reden laten wachten van Turken op de luchthavens. Desondanks blijven de Turken met honderden toestromen.