De 2700 jaar oude Siloam-inscriptie, die door de Ottomanen is meegenomen en nog steeds in Istanbul wordt bewaard, vormt het directe bewijs van het bijbelverhaal over de tunnelbouw van koning Hizkia in Jeruzalem
Turkije heeft ingestemd met de teruggave aan Israël van een oude inscriptie uit Jeruzalem, die momenteel wordt bewaard in het Istanbul Archeologie Museum, vertelde een Israëlische ambtenaar aan Zman Yisrael, de Hebreeuwse zustersite van The Times of Israel.
De inscriptie wordt beschouwd als een van de belangrijkste oude Hebreeuwse inscripties die er bestaan.
Het gebaar komt er te midden van betere banden tussen Israël en Turkije en werd besproken tijdens het historische bezoek van president Isaac Herzog aan Ankara eerder deze week, zei een hoge ambtenaar in de Israëlische entourage.
Israël streeft al lang naar de teruggave van de zogenaamde Siloam Inscriptie, een 2700 jaar oude Hebreeuwse tekst die concrete historische steun biedt voor het bijbelse verhaal over de aanleg van een tunnel die water bracht van de poel van Siloam naar de Stad van David, onder de zuidelijke rand van de Tempelberg, tijdens het bewind van koning Hizkia.
De ambtenaar zei dat Israël heeft aangeboden Turkije een waardevol historisch en religieus belangrijk voorwerp te sturen dat momenteel in een Israëlisch museum is ondergebracht, hoogstwaarschijnlijk een oude kandelaar uit de tijd van de Ottomaanse overheersing.
De zes regels tellende inscriptie in paleo-Hebreeuws die in de wand van de tunnel is geëtst, beschrijft hoe de graafmachines, die aan tegenovergestelde uiteinden werkten, elkaar toeroepen toen het project bijna voltooid was.
De bouw van de tunnel wordt beschreven in de bijbelse boeken Koningen en Kronieken.
De inscriptie luidt: “Dit is het verhaal van de tunnel: terwijl de houwers hun bijlen naar hun tegenhangers hieven en er nog drie el gehouwen moesten worden, hoorde men de stem van een man die naar zijn tegenhanger riep, want er zat een scheur in de rots, rechts en links. En op de dag dat [de laatste barrière] doorboord werd, sloegen de steenhouwers iedere man naar zijn tegenhanger, bijl tegen bijl en er stroomde water van de bron naar de poel voor 1.200 el en 100 el was de hoogte van de rots, boven het hoofd van de steenhouwers …”
Israël heeft de afgelopen jaren verschillende keren geprobeerd om de terugkeer van de inscriptie te bewerkstelligen, voor het laatst in 2017 toen toenmalig minister van Cultuur Miri Regev aanbood om het te ruilen voor twee olifanten voor een Turkse dierentuin. Het aanbod werd afgewezen.
Viering van Israël
Toenmalig president Shimon Peres vroeg de toenmalige Turkse president Abdullah Gül in 2007 om Israël op zijn minst het tablet te lenen, zodat het openbaar kon worden tentoongesteld voor de viering van Israëls 70e verjaardag.
Hoewel Gül bevestigend antwoordde, leverden de Turken nooit vanwege diplomatieke spanningen over Israëls blokkade van de Gazastrook na de gewapende machtsovername door Hamas.
Voormalig premier Benjamin Netanyahu zei ook dat hij in 1998 had aangeboden om Turkse oudheden in Israëlische musea te ruilen voor de inscriptie, maar dat dit aanbod werd afgewezen.
Turkije heeft lang volgehouden dat de inscriptie soeverein Ottomaans bezit is en daarom aan Ankara toebehoort.
Het Ottomaanse Rijk regeerde over Jeruzalem en een groot deel van het Midden-Oosten van ongeveer 1516 tot 1917, toen het tijdens de Eerste Wereldoorlog door Britse troepen werd verdreven.
Een verandering in het standpunt van Ankara over de inscriptie zou dan ook een sterk signaal zijn dat de landen op weg zijn naar nauwere banden.
Herzog ontmoette Erdogan op woensdagmiddag, kort nadat hij in Ankara was geland voor een historisch bezoek van 24 uur.
In opmerkingen aan de media zei Erdogan dat hij geloofde dat “dit historische bezoek een keerpunt zal zijn in de betrekkingen tussen Turkije en Israël. Versterking van de betrekkingen met de staat Israël is van grote waarde voor ons land.”
De reis van Herzog is het hoogste bezoek van een Israëlische ambtenaar sinds voormalig premier Ehud Olmert de reis in 2008 maakte, en wordt gezien als een belangrijke stap om de al lang vastgelopen relatie tussen de twee landen nieuw leven in te blazen.
Turkije en Israël waren ooit nauwe bondgenoten, maar de relatie verslechterde onder Erdogan, die een uitgesproken criticus is van het Israëlische beleid ten aanzien van de Palestijnen.
Israël heeft zich ook geërgerd over Erdogans omhelzing van Hamas, de terreurgroep die de Gazastrook controleert en zich inzet voor de vernietiging van Israël.
De landen trokken hun ambassadeurs in 2010 terug nadat Israëlische troepen een vloot met humanitaire hulp voor Palestijnen uit Gaza hadden bestormd om de Israëlische blokkade te doorbreken. Het incident leidde tot de dood van 10 Turkse activisten.
De betrekkingen verbeterden en verbraken weer in 2018 toen Turkije, woedend omdat de VS zijn ambassade in Israël naar Jeruzalem had verplaatst, opnieuw zijn ambassadeur terugriep, wat Israël ertoe aanzette in natura te reageren. De twee landen hebben hun ambassadeurs niet in ere hersteld.
Bron: Turkse media