Bagdad – De centrale Irakese overheid vroeg zondag, na het controversiële, en volgens de Irakese regering unilaterale, referendum betreffende een Koerdische onafhankelijke staat, aan Erbil alle grensposten en luchthavens zonder tegenspraak vrij te geven en de controle over te geven aan Bagdad. Daarnaast ondernam de centrale regering stappen de oliegebieden veilig te stellen en onder controle te houden.

Dat werd gezegd in een verklaring voorgelezen op Iraqiye TV, na een bijeenkomst van de Nationale Veiligheidsraad van Irak. De Veiligheidsraad: “Het referendum is unilateraal en kan zou een diepgaande crisis kunnen veroorzaken.”

De Irakese regering vraagt de Regionale Koerdische Overheden (KRG) alle grensposten en luchthavens onmiddellijk over te geven aan Bagdad en eist van alle buurlanden enkel met hen te onderhandelen over problemen met grenzen  en olieproblemen.

Geen dialoog

In diezelfde verklaring beweert Bagdad geen verdere dialoog te willen voeren met Erbil na het referendum aangezien het referendum niet grondwettelijk is.

De Irakese overheid heeft nog steeds “de volledige autoriteit over alle territoriale gebieden van het land en heeft daarnaast nog steeds de volmacht over het beschermen van de belangen van de Irakese bevolking, waaronder ook de Irakese Koerden.”

Het referendum zou gehouden worden op maandag. Een niet-bindend referendum zal gehouden worden in alle KRG-gecontroleerde gebieden met daarnaast een handvol omstreden territoriale gebieden tussen Erbil en Bagdad.

Tegen het referendum

Naast de Irakese regering hebben onder andere Turkije, de Verenigde Staten, Iran en de Verenigde Naties al laten weten tegen het referendum te zijn, uit angst dat het zou afleiden van de strijd tegen IS. In het algemeen vreest men voor een verdere destabilisatie van de omstreden gebieden.

De Irakese centrale overheid dreigde zelfs militair tussen te komen als de stemming tot verder geweld zou leiden.

KRG-leider Massoud Barzani beweerde, van zijn kant, dat een winst voor het ja-kamp, dus voor een Koerdische onafhankelijke staat, niet automatisch zou leiden tot een volledig verklaarde onafhankelijkheid maar eerder naar een proces van verdere onderhandeling met Bagdad.

AA