Het leven in Turkije is duurder geworden. Volgens de nieuwste gegevens van het Turkse statistiekbureau stegen de kosten voor diensten en producten over het hele jaar met 36 procent.
Turkije kampt met hoge inflatie. De prijzen voor consumenten stegen al een tijd, maar vorige maand (december) ging het helemaal hard: binnen een maand werd het leven 13,6 procent duurder, waarmee de Turkse jaarinflatie naar 36 procent werd gestuwd. Dat is het hoogste niveau in bijna twintig jaar.
Hoe kan zoiets gebeuren? Aart Gerritsen, assistant-professor aan de Erasmus School of Economics, legt uit:
“In Turkije gebeurt iets opmerkelijks. Deskundigen zijn het er in het algemeen over eens dat een centrale bank hoge inflatie prima kan bestrijden door de rentes omhoog te gooien. Zo maak je het aantrekkelijker om te sparen en duurder om leningen af te sluiten. Je verlaagt de economische vraag, zodat de economie afkoelt en de inflatie daalt.”
In Turkije gebeurt het omgekeerde: terwijl de prijzen stijgen, blijft de centrale bank rentes verlagen. Dat levert een hoge inflatie op.
Gevolgen voor Nederlanders
En dat heeft ook gevolgen voor de vele Nederlanders die een financiële binding hebben met Turkije.
“Op het moment dat je inkomen in euro’s hebt, zit je goed”, zegt Turkije-expert Esmeralda Sepers, die als juridisch adviseur werkzaam is.
“Ik heb een klant die in Turkije woont en een inkomen in euro’s heeft en een huur in lira’s. Per saldo houdt hij nu veel meer over, ondanks het feit dat hij een aanzienlijk verschil ziet in zijn uitgavenpatroon. Ook overwinteraars met een Nederlands pensioen zitten erg goed.”
Maar Turkije-expert Sepers ziet ook mensen die flink verliezen. “Mensen met spaargelden in lira’s zien hun geld als sneeuw voor de zon verdwijnen. De hoge rente die je krijgt op rekeningen in Turkse lira’s kan niet op tegen de inflatie.
“Voor de devaluatie waren er Nederlanders die grote kapitalen van euro’s naar lira’s omwisselden en prima van de rente leefden zodra ze in Turkije op vakantie waren”, aldus Turkije-expert Sepers.
“Als je dat nu terug gaat wisselen, lijd je gigantische verliezen.”
Waarom de centrale bank de rente blijft verlagen? “De centrale bank van Turkije opereert momenteel onder politieke druk en is niet onafhankelijk van de zittende regering”, aldus Gerritsen.
Bron: Nederlandse media