Enkele hotels in de populaire vakantiebestemmingen van Turkije hebben hun prijzen met maar liefst 50 procent verlaagd, omdat de bezettingsgraden laag blijven tijdens wat normaal gesproken het hoogseizoen is.
Hoteliers geven aan dat ze grote kortingen moeten bieden, ondanks de hoge bedrijfskosten, om het hoofd boven water te houden.
Ze hopen binnenkort terug te keren naar de reguliere tarieven en verwachten dat deze kortingen slechts voor twee weken aangeboden zullen worden.
Normaal gesproken stijgen de prijzen tijdens het hoogseizoen, waaronder juli en augustus, maar dit jaar zien hotels minder bezoekers, aldus Hamit Kuk, adviseur bij de Vereniging van Turkse Reisagenten (TÜRSAB).
“Daarom bieden hotels deze kortingen aan. Reisagenten overleggen met hoteliers en bepalen afhankelijk van de bezettingsgraad hoeveel korting er aangeboden moet worden om toeristen aan te trekken,” zei Kuk.
Vertegenwoordigers van de toerisme-industrie uiten echter hun pessimisme en zeggen dat deze kortingen mogelijk niet genoeg zijn om de bezettingsgraden van hotels te verhogen.
Lagere prijzen bieden slechts een tijdelijke oplossing, aangezien ze hooguit twee weken zullen duren.
Inflatie
De hotelprijzen zijn gestegen door inflatie en toenemende kosten, maar aan het begin van het toeristenseizoen hebben sommige hotels ‘extreem hoge prijzen’ vastgesteld, aldus Kuk. De huidige bezettingsgraad ligt rond de 60 tot 70 procent, voegde hij toe.
“Vakantiegangers zijn al overtuigd dat de prijzen te hoog zijn. Kortingen zullen waarschijnlijk niet helpen om dit seizoen meer bezoekers aan te trekken… Hotels zouden volgend jaar ‘consumentvriendelijke prijzen’ moeten hanteren,” zei Kuk.
Ondanks de hoge prijzen blijven sommige hoteliers hoopvol dat klanten blijven komen. “Daarom is de kortingsperiode kort,” legde Kuk uit.
Na kortingen
Bijvoorbeeld, een verblijf van vier dagen in het populaire resort Kemer voor twee personen kostte eerder 18.000 Turkse Lira. Maar na de kortingen is de prijs gedaald naar 12.600 Lira.
In een andere toeristische bestemming, Marmaris, verlaagde een hotel zijn prijs van 46.000 Lira naar 31.400 Lira.
Hoteliers verlagen de prijzen, ook al betekent dit dat ze verlies zullen lijden, aldus Mehmet İşler, voorzitter van de Aegean Touristic Enterprises and Accommodations Association (ETİK).
Euro 2024, de aankomende Olympische Spelen in Parijs, de dalende koopkracht van lokale toeristen en Airbnb-achtige kortetermijnverhuur aan vakantiegangers beïnvloeden volgens İşler allemaal de bezettingsgraden.
“We proberen alleen te overleven,” zei hij, toevoegend dat hoge hotelprijzen het gevolg zijn van stijgende kosten.
Bron: Hürriyet