Hüseyin Ersoy vindt een zak vol briefjes van 200 en 500 euro in de flat van een overleden man in Monheim, een gemeente in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. Dat schrijft de Duitse krant RP.
Hij zou het kunnen gebruiken om zijn droom van een eigen huis in Turkije te verwezenlijken, maar hij heeft andere plannen met het geld.
Hüseyin Ersoy heeft een grote wens. Hij wil zijn droomhuis bouwen op een stuk grond in Sinop, zijn geboortestad aan de noordkust van Turkije. Het huis moet een vensterfront hebben met zicht op zee.
Hij heeft er nog steeds het geld niet voor. Maar in 2020 had Ersoy een bedrag achter de hand waarmee hij zich verschillende huizen van zijn dromen had kunnen veroorloven, zo vertelt de huisvader.
Ersoy woont sinds 1998 in Duitsland, eerst in Düsseldorf, nu met zijn vrouw en hun drie kinderen in Monheim. Hij leidt een opruimingsbedrijf. Wanneer huishoudens moeten worden ontbonden of kelders, werkplaatsen en zolders moeten worden ontruimd, is hij er. “Er zijn huizen waaruit ik al drie of vier ton afval heb verwijderd,” zegt de 45-jarige.
In het voorjaar van 2020 kreeg hij een baan die hem vandaag een bijna ongelooflijk verhaal doet vertellen.
“Ik moest een flat in Monheim ontruimen,” zegt Ersoy. De dochter van een overleden weduwnaar die in een flatgebouw woonde, doet een beroep op zijn bedrijf. En dus ruimt Ersoy de meubels uit de flat. Hij brengt alles naar een magazijn waar hij na elke klus de afval sorteert. “Ik heb de privékelder van de flat voor het laatst bewaard omdat ik dacht dat de klus daar snel geklaard zou zijn,” zegt hij.
In de kelder, zegt hij, was er een kast waarvan de inhoud bestond uit verschillende dozen. “Ik heb de dozen achter elkaar opengemaakt, omdat ik altijd nadenk over wat ik weg moet gooien en wat ik bijvoorbeeld op rommelmarkten kan verkopen,” legt de Monheimer uit.
In de derde doos ontdekte hij een stoffen zak die op het eerste gezicht gevuld leek te zijn met papier. “Ik gooide bijna alles op de stapel oud papier,” zegt Ersoy. Maar hij opende de tas en onthulde een heleboel eurobiljetten – voornamelijk briefjes van vijfhonderd, maar ook veel briefjes van 200 euro.
Speelgeld
“Het eerste waar ik aan dacht, was natuurlijk speelgeld,” zegt Ersoy. Maar nadat hij de bankbiljetten tegen het licht heeft gehouden, begint zijn hart te bonzen. Het geld ziet er echt uit.
Hüseyin Ersoy neemt de eurobiljetten mee naar huis. Samen met zijn vrouw Saziye, telt hij ze. Zij komen uit op een bedrag van 557.000 euro – plus ongeveer 2700 Zwitserse frank.
Ersoy denkt even na over de bezittingen in Turkije. Hij denkt eraan dat hij met dit geld zijn droom kan waarmaken. “Maar ik zou niet gelukkig zijn geweest in dat huis,” zegt hij. “Het geld was niet van mij.”
Ersoy is een vroom moslim. Elke vrijdag gaat hij naar het gebed in Monheim. In de Islam, wordt stelen beschouwd als een grote zonde.
“Het was duidelijk voor mij dat we het geld terug moesten geven,” zegt hij. Hij vertelt zijn zoons (22 en 15 jaar) en zijn 19-jarige dochter over de vondst en is trots:
“Zij zeiden ook meteen dat het geld van de dochter van de overleden man was.” De familie regelt een ontmoeting met de erfgename. In een zak overhandigen ze haar de bankbiljetten, zoals Ersoy vertelt.
Op een vraag van onze redactie bevestigt de vrouw, die haar naam niet in de krant wil lezen, het verhaal van Huseyin Ersoy. Ze weet niet waar het geld vandaan kwam en waarom haar vader het in de kelder bewaarde. Eén veronderstelling is dat haar ouders het geld geërfd hebben van haar grootouders van moederszijde. Een andere gaat terug naar een rekening in Luxemburg.
“Mijn vader heeft deze rekening lang geleden afgesloten,” zegt ze. Vanwege de verjaringstermijn had haar onderzoek niets opgeleverd. Maar bij een rekening in Luxemburg denkt men natuurlijk al snel aan belastingontduiking, die in dat geval ook zou zijn verjaard, aldus de erfgename. Misschien was er belastingontduiking. Misschien had haar vader het geld in de kelder verstopt uit angst voor vervolging. Maar ook dat is slechts giswerk. “Mijn ouders namen de oorsprong van het geld mee in het graf,” zegt ze.
Toen zij hoorde over de 557.000 euro van de Ersoys, zei zij dat zij het aanvankelijk niet kon geloven.
“En zelfs daarna heb ik een paar nachten niet goed geslapen,” zegt ze. Zij lichtte haar belastingadviseur in en heeft tot op de dag van vandaag slechts aan enkele bekenden over de erfenis verteld. In de tussentijd heeft zij een redelijk deel van het oorspronkelijke bedrag aan de belastingdienst moeten betalen.
“Maar dat is perfect in orde,” zegt ze. Ze wil het geld verstandig investeren en zich geen dure luxegoederen veroorloven.
Hüseyin Ersoy beschouwt het vinden van het geld nog steeds als een religieuze test. “God wilde zien welke kant ik op zou gaan,” is hij zeker. “Ik heb een zuiver geweten.” Hij zegt dat hij een royaal vindersloon kreeg van de eigenaar van het geld.
Bron: Duitse media