De bouw en verkoop van de controversiële villa’s in de stijl van kastelen worden hernomen. Eerder verklaarde de rechtbank de projectontwikkelaar bankroet, nu wordt deze beslissing teruggeschroefd. De villa’s worden gebouwd in een dorp dat opgenomen staat op de Turkse UNESCO-lijst.
Met het bouwproject worden 732 villa’s, een winkelcentrum, een hotel, een moskee en publieke ruimtes opgericht. Het bevindt zich in het district Mudurnu in Bolu, de westelijke Zwarte Zee-provincie. Het dorp werd aan de Werelderfgoedlijst van UNESCO toegevoegd in 2015 en werd een lid van de internationale Cittaslowbeweging in 2018.
Het project is 200 miljoen dollar waard (180 miljoen euro). Het begon in 2011, maar werd vorig jaar stopgezet omwille van een aanvraag van de ontwikkelaar om de schulden te kunnen herstructureren met de geldleners.
De rechtbank sprak een vonnis uit van faillissement in november 2018. De ontwikkelaar kreeg echter een speciale toelating van de Raad voor Bankroetverklaringen in januari 2019, waardoor de ontwikkelaar de voltooide villa’s kon blijven verder verkopen. De kopers kwamen van Qatar, Bahrein, Koeweit, de Verenigde Arabische Emiraten en Saudi-Arabië.
“We hebben tijdens het rechtsproces 50 percent van onze schulden kunnen afbetalen. We willen het project voltooien in 2021,” zei Mezher Yerdelen. Hij is de voorzitter van de Sarrot Group, de eigenaars van de bouwonderneming van het project Burj Al Babas.
Contrast met Ottomaanse landhuizen
Er loopt een rechtszaak in Mudurnu tegen de Sarrot Group inzake de schade aan een bosgebied.
De architecturale stijl van de gebouwen zorgde voor publieke verontwaardiging op sociale media door het contrast met de historische landhuizen van Mudurnu in Ottomaanse stijl.