De aankopen van Saoedi-Arabië van Turkse goederen blijven op een historisch dieptepunt, zo bleek dinsdag uit officiële gegevens, ondanks recente inspanningen om de gespannen banden te herstellen.
De invoer van Saoedi-Arabië uit Turkije is in juni opgedroogd tot 5,7 miljoen riyals (ongeveer 1,52 miljoen dollar), volgens de Algemene Autoriteit voor de Statistiek, een historisch dieptepunt na een maandenlange informele boycot door het koninkrijk.
Ze zijn gezakt van 21,8 miljoen riyals in mei, en van maar liefst 712,4 miljoen riyals in juni vorig jaar.
Ankara en Riyad hebben de afgelopen maanden geprobeerd diplomatieke schade te herstellen na een decennium van spanningen, vooral na de moord in 2018 op de dissidente Saoedische journalist Jamal Khashoggi in het Saoedi-Arabische consulaat in Istanbul.
President Recep Tayyip Erdoğan besprak in april en mei de bilaterale betrekkingen met de Saoedische koning Salman. Een maand later zei Erdoğan dat Ankara hoopte zijn samenwerking met de Golfstaten te maximaliseren.
Egypte en de Verenigde Arabische Emiraten
Turkije heeft ook vooruitgang geboekt bij het herstellen van de gespannen banden met Egypte en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE).
Turkije stuurde in mei een delegatie naar Saoedi-Arabië voor besprekingen en minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavuşoğlu had in Riyad een ontmoeting met zijn Saoedische ambtgenoot prins Faisal bin Farhan.
Het koninkrijk heeft nooit publiekelijk toegegeven dat het goederen uit Turkije boycot, maar vorig jaar hebben Saudische zakenlieden en detailhandelaars de maatregel gesteund temidden van de politieke spanningen tussen de twee regionale rivalen.
Om de onofficiële blokkade te omzeilen, hebben sommige Turkse exporteurs voedsel, kleding en andere goederen omgeleid.
Ondertussen bleek uit de officiële gegevens dat de waarde van de olie-export van Saoedi-Arabië in juni met 123% is gestegen tot 61,5 miljard riyals ($ 16,4 miljard) ten opzichte van een jaar eerder, terwijl de export van niet-olieproducten met ongeveer 41% is gestegen.
De totale export steeg in juni met bijna 92% ten opzichte van een jaar eerder, toen de internationale handel werd belemmerd door lockdowns en reisonderbrekingen in verband met de coronaviruscrisis, aldus de Algemene Autoriteit voor de Statistiek.
De olie-export was in juni goed voor 72% van de totale export, tegen 62% in juni vorig jaar, aldus het bureau.
Grootste olie-exporteur
Saoedi-Arabië, ’s werelds grootste olie-exporteur, werd vorig jaar hard getroffen toen de olieprijzen kelderden en maatregelen om de COVID-19-pandemie in te dammen de niet-olie-economie schaadden.
Maar het bruto binnenlands product (BBP) van het land groeide in het tweede kwartaal voor het eerst sinds de coronaviruscrisis, dankzij de versoepeling van de beperkingen en de weer aantrekkende olieprijzen.
China bleef in juni de belangrijkste handelspartner van Saoedi-Arabië, met een export naar dat land die goed was voor bijna 20% van de totale export.
Bron: Hürriyet