Recep Tayyip Erdoğan

Turkije is geen motel voor migranten, zei president Recep Tayyip Erdoğan woensdag laat en voegde eraan toe dat het land de nodige stappen neemt tegen een mogelijke crisis van illegale migratie als gevolg van de situatie in Afghanistan.

In een live interview met de particuliere omroepen, onderstreepte Erdoğan dat Turkije geen herberg langs de weg is.

De Turkse president ontkende ook dat er een stroom van illegale migranten over de Turkse grenzen is, omdat dit momenteel “wordt overdreven op de sociale media”.

Verwijzend naar illegale migranten uit Afghanistan, zei Erdoğan in het interview ook dat Turkije muren bouwt langs zijn grenzen met zowel Iran als Irak.

“De muren die daar worden gebouwd zijn bedoeld om te voorkomen dat deze illegale migranten ons land binnenkomen,” schetste hij.

Erdoğan verklaarde dat in 2020 aan de oost- en zuidgrenzen van Turkije 505.375 buitenlanders werden belet illegaal het land binnen te komen en zei: “Wij zijn een land dat dit heeft bereikt.”

Wijzend op het feit dat dit cijfer in 2021 rond de 253.300 ligt, zei Erdoğan: “Ook dit hebben we bereikt. Een aanzienlijk deel van de gevangengenomen Afghaanse illegale migranten wordt door onze bevoegde instellingen terug naar Afghanistan uitgezet.”

Turkije is een belangrijke doorgangsplaats voor asielzoekers die naar Europa willen oversteken om een nieuw leven te beginnen, vooral voor degenen die oorlog en vervolging ontvluchten.

Er is bezorgdheid gerezen over een mogelijke toename van migranten uit Afghanistan als gevolg van de terugtrekking van de Verenigde Staten uit dat land na twee decennia en de daaropvolgende golf van Taliban-aanvallen.

De Taliban hebben snel verscheidene kleinere administratieve districten veroverd en richten zich nu op steden. In zes dagen tijd hebben zij negen provinciehoofdsteden veroverd op regeringstroepen.

Turkije heeft extra versterkingen ingezet aan de oostgrens met Iran en naar verwachting zullen nieuwe maatregelen worden toegepast. De grensbeveiliging zal worden ondersteund door technologische systemen.

Meer steun aan Turkije

De Griekse minister van Migratie Notis Mitarachi zei woensdag dat de Europese Unie niet klaar is voor een herhaling van de migratiecrisis in 2015 en moet proberen te voorkomen dat mensen het groeiende conflict in Afghanistan ontvluchten, waarbij hij onderstreepte dat het blok Turkije meer steun moet bieden.

Veel EU-lidstaten vrezen dat de ontwikkelingen in Afghanistan kunnen leiden tot een herhaling van de Europese migratiecrisis in 2015, toen meer dan een miljoen mensen – voor het merendeel Syriërs, Afghanen en Irakezen – in Europa aankwamen op zoek naar een toevluchtsoord.

Anderzijds onderstreept Turkije dat het niet de last zal dragen van de migratiecrises die het gevolg zijn van de besluiten van derde landen.

Turkije biedt onderdak aan bijna 4 miljoen vluchtelingen – meer dan enig ander land in de wereld.

Na het uitbreken van de Syrische burgeroorlog in 2011 heeft Turkije een opendeurbeleid ingevoerd voor mensen die het conflict ontvluchtten en hun de status van “tijdelijke bescherming” verleend.

Turkije heeft fors geïnvesteerd in beleid voor sociale cohesie om Syriërs vlot te laten integreren in de Turkse samenleving.

Ankara heeft tot dusver ongeveer 40 miljard dollar uitgegeven voor de Syriërs in Turkije, terwijl de steun van de Europese Unie aan Turkije voor vluchtelingen slechts ongeveer 3 miljard euro bedraagt van de beloofde 6 miljard euro – een tekort waarvan Turkije al lang eist dat het wordt rechtgezet.

Aangenomen wordt dat Afghanen na Syriërs de grootste vluchtelingengemeenschap in Turkije vormen. Veel van de migranten die via Iran aankomen, zijn op weg naar Istanbul om werk te vinden of om naar een andere kuststad te gaan van waaruit ze naar Europa kunnen inschepen.

Anti-vluchtelingensentiment

In sommige kringen in Turkije is het anti-vluchtelingensentiment de laatste tijd aangewakkerd naarmate het nieuws over een nieuwe Afghaanse migratiegolf toenam, waardoor het migratievraagstuk opnieuw het onderwerp van politieke discussies is geworden.

Onlangs nog viel een menigte buurtbewoners ’s nachts winkels en woningen van Syriërs aan in de wijk Altındağ in de Turkse hoofdstad Ankara, na een straatgevecht waarbij een Turkse jongere werd doodgestoken.

De ongeregeldheden deden zich voor na een gevecht tussen Turkse en Syrische jongeren op dinsdag. Naar verluidt was daarbij een Turkse jongere omgekomen en een gewond geraakt.

Twee buitenlanders zijn aangeklaagd en in voorlopige hechtenis genomen in verband met de dood van de jongere.

“De demonstraties en gebeurtenissen die vanavond plaatsvonden in ons Altındağ-district zijn tot een einde gekomen dankzij de kalmte van onze burgers en het harde werk van onze veiligheidstroepen,” zei het kantoor van de gouverneur van Ankara woensdagavond.

In een reactie op het incident zei Ömer Çelik, woordvoerder van de regerende Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (AK), op Twitter:

“Er wordt geprobeerd om enkele provocaties te organiseren over deze zeer trieste gebeurtenis. Het doel van deze provocaties is om ons land en ons volk schade te berokkenen.”

 

Bron: Sabah