De 45-jarige Ali İpekçi, de Hells Angel die 30 jaar cel kreeg voor het doden van drie Outlaws in Maasmechelen in 2011, zit sinds een week in een Turkse gevangenis.
De Genkse garagist met Turkse roots gokt op de collectieve amnestieverlening in Turkije om zo slechts 10 jaar uit te zitten. De Belg met Turkse roots zit al sinds 2012 in de cel en doodde in april 2011 drie mannen toen het tot een confrontatie kwam aan de bandencentrale aan de Industrielaan in Maasmechelen.
Ali İpekçi zat tot 4 juni 2018 opgesloten in de gevangenis van Hasselt. Daar zat hij een celstraf van 30 jaar uit. Die veroordeling had hij in 2015 opgelopen voor het doden van drie Outlaws, leden van een rivaliserende bende.
Tijdens zijn opsluiting in Hasselt werd hij full member van de Hells Angels en genoot hij er groot aanzien. De 45-jarige Ali İpekçi verhuisde drie jaar geleden van de Hasseltse strafinrichting naar de gevangenis van Beveren waar hij eind 2018 zijn aanvraag indiende om overgeplaatst te worden naar Turkije. De aanvraag werd eerder goedgekeurd.
Waarom Ali İpekçi naar Turkije wilde, werd nooit duidelijk. Volgens een advocaat die expert is in het Turks strafrecht, maakt hij er wel alvast kans om in aanmerking te komen bij een volgende golf van amnestie.
“In Turkije liggen de straffen voor misdrijven zoals doodslag veel hoger”, aldus de advocaat.
“Een dader kan tot vijf keer levenslang of zelfs drie keer 120 jaar veroordeeld worden, maar toch na 10 jaar vrijkomen. Hoe dat kan? Dat hangt veelal af van de willekeur van de politiek. De staat kan het zich bijvoorbeeld niet permitteren om één bepaald individu vrij te laten en besluit daarom tot een collectieve amnestieverlening. Of om de overbevolking in de gevangenis tegen te gaan.”
Drievoudige moord
De Belgische Turk maakt een kans om na 10 jaar vrij te komen. Hij zat als enige in het beschuldigdenbankje voor de moord op drie Outlaws op vrijdag 20 mei 2011 in Maasmechelen.
Die avond werden Freddy Put (52), cafébaas Jef Banken (58) en Michaël Gerekens (28) doodgeschoten op het industrieterrein in Maasmechelen. Op dat ogenblik vond de openingsreceptie van de bandencentrale Burnout plaats.
De drie mannen waren onuitgenodigd in een Citroën Berlingo van Put naar de receptie gereden. Ze stopten in de buurt en werden korte tijd later doodgeschoten.
Daarop werden de drie lichamen in de kleine bestelwagen naar de Zuid-Willemsvaart in Eisden-Dorp gereden en gedumpt.