Volgens de in Istanbul gevestigde Stichting voor Natuurbescherming (DHKD), droogde ongeveer de helft van de Turkse draslanden in de afgelopen 40 jaar op als gevolg van klimaatverandering.

Ook het Seyfe-Meer Vogelparadijs, waar 50 verschillende vogelsoorten broeden en 182 vogelsoorten schuilen, wordt ernstig bedreigd door de droogte.

Het meer in de Centraal-Anatolische provincie Kırşehir is opgenomen in de Conventie van Ramsar, een internationaal verdrag voor het behoud en duurzaam gebruik van draslanden, en is een beschermd natuurgebied.

“De temperaturen zijn gestegen. Normaal gezien droogt het meer in juli of augustus, maar de situatie is veranderd. Er zijn drie bronnen die het Seyfe-Meer voeden: de Seyfe lente, de Horla lente en de Malya lente. Deze bronnen zijn volledig uitgeput,” zei Ömer Çetiner, hoofd van de Ecologische Seyfe-Meer Stichting.

Hij voegde toe dat het meer momenteel nog geen meter diep is. Çetiner ziet slechts een oplossing voor het probleem. Hij zei dat het irrigatiesysteem veranderd moest worden en dat er gebruik zou moeten worden gemaakt van de druppelirrigatiemethode.

Deskundigen wijzen erop dat het Seyfe-Meer niet de enige plaats is die wordt bedreigd. Ook het Meke-Meer, bekend als ’s werelds grootste boze oog amulet, is op een haar na volledig uitgedroogd.

Hurriyet