Duitsland gaat harde maatregelen nemen tegen sympathisanten en aanhangers van de Palestijnse beweging Hamas in Duitsland. Bekijk hier de beelden.
Dat zei dinsdag minister Nancy Faeser van Binnenlandse Zaken. Ook in Frankrijk heeft de regering duidelijk gemaakt geen steun voor Hamas te toleren.
“We gebruiken alle inlichtingen- en politiemiddelen om actie te ondernemen tegen Hamas-aanhangers”, zei Faeser onder meer.
Faeser wil dat de Duitse politie “alle mogelijkheden benut om hard en zo vroeg mogelijk in te grijpen als Hamas-terreur wordt verheerlijkt.”
De minister riep de Duitse autoriteiten op om in te grijpen tegen demonstraties en bijeenkomsten ter ere van de daden van Hamas.
De Berlijnse politie verbood al een demonstratie van Palestijnse supporters die voor woensdag was aangekondigd, evenals een bijeenkomst bij de Brandenburger Tor.
Frankrijk verbiedt pro-Palestijnse betogingen
Frankrijk verbiedt alle pro-Palestijnse demonstraties. De stap volgt op de uitbraak van een oorlog tussen Israël en de Hamasbeweging in de Palestijnse Gazastrook.
De Franse minister van Binnenlandse Zaken, Gérald Darmanin, vaardigde een verbod uit omdat pro-Palestijnse demonstraties “waarschijnlijk de openbare orde zullen verstoren”.
Personen die toch iets willen organiseren, zouden moeten worden gearresteerd.
Hamas riep eerder deze week de moslimwereld op vrijdag te protesteren en steun te betuigen.
De Berlijnse politie heeft besloten een bijeenkomst uit “solidariteit met de burgerbevolking in de Gazastrook” te verbieden die voor donderdag was gepland.
De autoriteiten verwachtten, gezien de ervaringen uit het verleden, ophitsende en antisemitische uitspraken en een verheerlijking van geweld bij de aangekondigde manifestatie. Ook vergelijkbare betogingen zijn tot 18 oktober niet toegestaan.
Verzetsbeweging Hamas in Gaza riep eerder deze week de moslimwereld op vrijdag te protesteren, steun te betuigen aan de Palestijnen en deel te nemen aan de oorlog en ‘jihad’, ook tegen Joden.
Amnesty onderzoekt oorlogsmisdaden
Amnesty merkt ook op dat door Israëlische aanvallen op Gaza vele honderden doden zijn gevallen.
Het gaat met name om burgers, onder wie kinderen.
“De onlangs aangescherpte blokkade waardoor de toevoer van water, elektriciteit, voedsel en brandstof is afgesloten, verergert de toch al catastrofale humanitaire crisis in Gaza.”
Volgens Amnesty is sprake van zogenoemde collectieve straffen, een oorlogsmisdaad.
Bron: Nederlandse media