President Recep Tayyip Erdoğan heeft gratie verleend aan Hayrettin Gül, die tot levenslange gevangenisstraf met verzwarende omstandigheden was veroordeeld voor het bloedbad in Sivas, vanwege de gezondheidsproblemen van de 78-jarige man.
Het bloedbad vond plaats toen een menigte op 2 juli 1993 het Madımak Hotel in de Centraal-Anatolische provincie Sivas in brand stak, waarbij 33 intellectuelen en twee personeelsleden van het hotel omkwamen. Bekijk hier de gruwelijke beelden.
De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan heeft op 6 september gratie verleend aan een man genaamd Hayrettin Gül die veroordeeld is voor deelname aan een bloedbad in 1993 waarbij 35 mensen om het leven kwamen. De maatregel werd aangekondigd in de Staatscourant.
Hayrettin Gül werd veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf wegens het bloedbad in Sivas, dat plaatsvond toen een menigte op 2 juli 1993 het Madımak Hotel in de Centraal-Anatolische provincie Sivas in brand stak, waarbij 33 intellectuelen en twee personeelsleden van het hotel omkwamen.
Erdoğan heeft het vonnis van de 78-jarige man opgeheven vanwege zijn gezondheidsproblemen in het kader van het 16e lid van het 104e artikel van de grondwet.
Doodstraf
Gül kreeg de doodstraf voordat de doodstraf in Turkije in 2002 werd afgeschaft. Na de afschaffing werd zijn straf omgezet in levenslange gevangenisstraf met verzwarende omstandigheden.
De belangrijkste oppositieleider van de Republikeinse Volkspartij (CHP), Kemal Kılıçdaroğlu, bekritiseerde de stap en zei:
“Terwijl Erdoğan, die geen morele legitimiteit heeft, onze gepensioneerde generaals die hun leven hebben gewijd aan dit land en die meer dan 80 jaar oud zijn, in de gevangenis houdt, heeft hij de vrijlating bevolen van een veroordeelde moordenaar. Vertel me nu, waar is de moraliteit daarin?”
Gratie
Erdoğan verleende eerder gratie aan Ahmet Turan Kılıç, die net als Gül veroordeeld was tot levenslang wegens het bloedbad in Sivas.
Er zijn tientallen zieke gevangenen in Turkije, die lijden aan ernstige ziekten.
In 1993 namen bijna 15.000 mensen deel aan de mars naar het Madımak Hotel na het vrijdaggebed, waarbij radicale islamisten scandeerden “Sivas zal het graf van de secularisten zijn”.
Veiligheidstroepen grepen niet in tegen de islamistische menigte die urenlang voor het hotel wachtte en het uiteindelijk in brand stak. De brandweer greep ook laat in.
Aan het einde van het lange proces werden 33 verdachten ter dood veroordeeld en 14 verdachten tot gevangenisstraffen die konden oplopen tot 15 jaar.
In 2002 werd de doodstraf afgeschaft en werden 33 mensen tot levenslang veroordeeld. Acht sleutelfiguren in het bloedbad van Sivas ontsnapten en verdwenen in 1997.
Veel advocaten van de verdachten zijn opgeklommen tot parlements- en ministersposten in conservatieve rechtse partijen.
Bekijk hier de gruwelijke beelden.
Bron: Turkse media
Turkije herdenkt één van de zwartste bladzijden uit haar geschiedenis