Foto: Bodrum

De Turkse bevolking maakt zich op voor het eerste zomerseizoen zonder Covid-restricties. Dat schrijven de Nederlandse media.

Zomer 2022 zou eindelijk alle verliezen van twee jaar corona goedmaken. Maar nu gooit de oorlog tussen Oekraïne en Rusland roet in het eten.

Russen en Oekraïners waren een van de belangrijkste toeristen aan de Turkse kust. In een goede zomer hoor je in de straten van de oude stad Antalya meer Russisch dan Turks. In 2019 vierden maar liefst zeven miljoen Russen er vakantie.

Vorig jaar waren er drie miljoen Oekraïense toeristen. Normaal gesproken begint het in juni al goed druk te worden. Dit jaar is het nog rustig. En hoor je meer Engels dan Russisch, merkt Serkan Gevri.

“Er zijn nog wel Russen, maar een stuk minder dan vorig jaar in dezelfde tijd.” Serkan werkt in een boutiquehotel in de stad.

“In plaats daarvan zien we meer toeristen uit andere landen. Laten we zeggen dat het dit jaar meer een mix is van nationaliteiten.”

Zo heeft Serkan’s hotel nu maar een paar Russen, terwijl het er vorig jaar vol mee zat. Nu heeft hij ook gasten uit Engeland, Duitsland en Pakistan.

“Voor ons als klein hotel maakt het weinig uit, maar voor de resorthotels die volledig gericht zijn op de Russische markt, is het wel een probleem.”

Profiteren

In Nederland zetten grote touroperators als TUI en Corendon nu flink in op Turkse bestemmingen. Woordvoerders zeggen dat de Nederlandse consument kan profiteren van het gebrek aan Russen en Oekraïners aan de Turkse kust.

Omdat die wegblijven, zullen hotels genoodzaakt zijn lagere prijzen te bieden, wat zal doorwerken in de pakketreizen die last minute worden verkocht. Ze beloven fikse aanbiedingen.

Economie

Toch is het niet uitgesloten dat de Russen alsnog in grotere aantallen gaan arriveren. Turkije is er alles aan gelegen ze erbij te hebben. Voor de economie zijn de Russen van groot belang.

Turkije heeft zelf geen sancties ingesteld op Rusland, maar Russen voelen de sancties van andere landen flink. Veel is duurder geworden, en dat heeft gevolgen voor hun vakantieplanning.

Betalingssysteem MIR

Turkije is nu druk bezig het makkelijker te maken. Turkish Airlines zet meer vluchten in. Door afspraken tussen Turkse en Russische banken kunnen Russen in Turkije betalen met het Russische betalingssysteem MIR.

Anestasia is met haar kinderen twee weken in een hotel. Daar kan ze afrekenen met haar MIR-kaart. “We wisten dat het hier veilig is voor ons. En dat we kunnen betalen met onze eigen bankkaart is heel handig.”

Voor Russen als zij is Turkije één van de weinig opties. Toch een zonvakantie, zonder al te veel last van de sancties.

Voor Europeanen is naar Turkije vliegen nu makkelijker dan het lange tijd is geweest. Er zijn geen coronatesten meer nodig en ook mondkapjes zijn niet langer verplicht in Turkije.

Daar komt bij dat Turkije voor Europese reizigers over het algemeen goedkoper is geworden. Niet omdat er minder Russen zijn, denkt hotelmedewerker Gevri, maar vooral omdat de Turkse lira in een jaar tijd de helft minder waard is geworden.

“Ik zie veel mensen uit Europa die voor het eerst in Antalya zijn. Ze komen hier omdat het goedkoper is geworden.”

Voor Turken zelf is dat een pijnlijke realiteit, hun geld is door de extreme waardevermindering van de lira minder waard. “Voor ons is alles te duur, voor hen is het lekker goedkoop.”

Hotels en resorts hebben de lira-devaluatie inmiddels wel flink doorberekend aan westerse vakantiegangers. Maar dan nog is het op de meeste plekken een stuk goedkoper dan andere landen in Europa.

Bron: Nederlandse media