Griekenland deed eerder een oproep aan de Europese Unie voor een spoedvergadering met alle ministers van Buitenlandse Zaken. Dat heeft het kabinet van de premier dinsdag bekendgemaakt, omdat Turkije heeft aangekondigd dat het opnieuw begonnen is met boringen in de oostelijke Middellandse Zee.
“De minister van Buitenlandse Zaken zal vragen om een spoedvergadering van de Raad van ministers van Buitenlandse Zaken van de EU,” laat het kabinet van de Griekse premier Kyriakos Mitsotakis weten.
Turkije liet weten dat ze met hun drijvend boorplatform Oruç Reis opnieuw verkennende boringen gingen doen in de oostelijke Middellandse Zee, in het gebied tussen Griekenland en Cyprus. Daarop riep Mitsotakis de nationale veiligheidsraad bijeen.
Volgens een hooggeplaatste Griekse minister houden schepen van de Griekse marine het Turkse platform nauwlettend in het oog.
“We zijn in verhoogde staat van paraatheid, zowel politiek als operationeel,” heeft minister van Staat George Gerapetritis gezegd op de staatsomroep ERT.
“Het grootste deel van onze vloot ligt klaar om ingezet te worden waar nodig.”
Charles Michiel
Mitsotakis heeft ook al gesproken met voorzitter Charles Michel van de Europese Commissie en zal het er later nog over hebben met NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg, aldus het kabinet.
Ankara is misnoegd omdat Griekenland en Egypte vorige donderdag een akkoord hebben gesloten. In het akkoord worden de grenzen tussen de territoriale wateren van beide landen afgebakend, en daardoor ontstaan er exclusieve economische zones (EEZ) voor de rechten op de exploitatie van hulpbronnen. Vorig jaar heeft Turkije echter een soortgelijk akkoord gesloten met Libië, in concreto met de door de VN gesteunde regering in Tripoli.
Het akkoord tussen Turkije en Libië zorgde voor verontwaardiging in Griekenland, Egypte en Cyprus. Volgens hen is het een inbreuk op hun rechten in de oostelijke Middellandse Zee.
Het maritieme pact, dat ingegaan is op 8 december 2019, stelt de rechten van Turkije veilig tegenover eenzijdige boringen van Grieks-Cyprus in dat gebied. Het akkoord verduidelijkt dat de Turkse Republiek Noord-Cyprus (TRNC) ook rechten heeft op de hulpbronnen in dat gebied.
Griekenland en Turkije, buurlanden en allebei lid van de NAVO, zijn het al decennialang oneens over een hele reeks kwesties, waaronder hun maritieme grenzen. Sinds de jaren 1970 is het al drie keer bijna tot een oorlog gekomen.
Door de recente ontdekking van aardgas, en de plannen voor boringen in de oostelijke Middellandse Zee, lopen de spanningen opnieuw hoog op.