De beslissing van de EU om de visa-overeenkomst met Turkije en Griekenland, die van toepassing is op zeven Griekse eilanden niet te verlengen, is in het verkeerde keelgat geschoten bij de lokale ondernemers. Dat komt door het feit dat de Turkse toeristen de belangrijkste bijdragers zijn aan de economie van de eilanden. De verlenging van de overeenkomst werd zonder enige reden geannuleerd.
Onder invloed van de Europese Commissie heeft de Griekse overheid besloten om de bijzondere visa-overeenkomst tussen Turkije en Griekenland, die enkel betrekking heeft op zeven Griekse eilanden, niet te verlengen. Ondernemers van de eilanden hebben de beslissing veroordeeld, omdat zij hierdoor veel verlies zullen lijden en dit in de tijd dat de Griekse economie al ernstig verzwakt is.
Verlenging?
Terwijl de Europese Commissie nog een interpretatieve verklaring moest uitbrengen, verzocht de Griekse minister van Buitenlandse Zaken om de bijzondere visa-overeenkomst dan toch te mogen verlengen met Turkije.
De bijzondere visa-overeenkomst, die 3 jaar gelden in werking trad, zorgde ervoor dat Turkse toeristen die de eilanden van Chios, Lesbos, Samos, Symi, Rhodes, Kos en Kastellorizo wensten te bezoeken, dit konden doen door zich een speciale Schengen visa te doen afgeven. Deze visa zorgde ervoor dat een Turkse toerist de eilanden kon bezoeken gedurende 1 tot 3 dagen, zonder al te veel administratieve hinder.
Teleurstelling
Griekse ondernemers en lokale politici hebben zich in woede en teleurstelling uitgelaten. De beslissing heeft rampzalige gevolgen voor de lokale economie, die al gekelderd was door het oud Grieks economisch beleid. De lokale economie lag ook al onder vuur door de flux van vluchtelingen, waardoor toeristen de eilanden niet meer wilden bezoeken, echter de Turkse toeristen bleven niet weg.
Positieve uitkomst
Bronnen binnenin het ministerie van Buitenlandse Zaken vertellen dat Brussel de kwestie zal herevalueren en dat zij een positieve uitkomst verwachten.
De Turkse toeristen waren diegenen die de lokale Griekse eilandeneconomie draaiende hielden. Bovendien waren zij ook bekend als toeristen die het meeste geld uitgaven, al was hun vakantie op de eilanden van korte duur.
Sabah