Grieks eerste minister Kyriakos Mitsotakis wil een dooi in de Grieks-Turkse relaties, maar het feit dat hij de Libische krijgsheer Khalifa Haftar in Griekenland uitnodigt, zal daar niet toe bijdragen. Dat heeft president Recep Tayyip Erdoğan maandag gezegd.
Erdoğan: “Een leider vertelde me [tijdens de top in Berlijn over Libië afgelopen zondag] dat mijnheer Mitsotakis een dooi wil in de relaties.”
“Enerzijds nodigt hij Haftar uit in Griekenland en aan de andere kant wil hij de relaties met ons verbeteren. Wat een nonsens.”
“Deze vergissing moet eerst rechtgezet worden. Nadien kunnen we gemakkelijk een ontmoeting met hem plannen,” besloot de president.
Inviting Haftar to Greece and highlighting Greek national agenda sabotage the efforts to bring peace to Libya. We would like to remind our Greek friends that these futile efforts are in vain. @NikosDendias https://t.co/uMwmfFX4Md pic.twitter.com/mcYaXoWcBk
— Mevlüt Çavuşoğlu (@MevlutCavusoglu) January 18, 2020
Eerder had minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavuşoğlu ook al kritiek op de acties van Mitsotakis.
“Haftar uitnodigen in Griekenland, en daardoor de eigen nationale agenda voorrang geven, is contraproductief voor de zoektocht naar vrede in Libië,” schreef Çavuşoğlu op Twitter.
“We zouden onze Griekse vrienden eraan willen herinneren dat deze futiele inspanningen vruchteloos zijn, @NikosDendias.” Dendias is de Griekse minister van Buitenlandse Zaken, die vorige week een ontmoeting had met Haftar.
De opstandige generaal Haftar, commandant van de troepen in Oost-Libië, heeft afgelopen vrijdag een bezoek gebracht aan Griekenland. Hij zocht er steun, amper twee dagen voor de Conferentie van Berlijn, waar zowel hij als Fayez al-Sarraj, de leider van de door de VN erkende Regering van Nationale Eenheid (GNA) in Tripoli, aanwezig waren.
In dezelfde week verscheen een foto waar de Griekse minister van Buitenlandse zaken de zelfverklaarde generaal Haftar een historisch schilderij liet zien van een aantal Ottomaanse schepen die werden gebombardeerd door de Griekse vloot in 1912. Het schilderij heet ‘Georgios Averof’ en werd gemaakt door Vasileious Hatzis, iemand die vaak de Griekse vloot schilderde tijdens de Balkanoorlogen (1912 – 1913).
Greek Foreign Minister Nikos Dendias showing Marshal Haftar of Libya a painting of Ottoman ships being destroyed and sunk to the bottom of the sea by the undefeated Greek navy in 1912. pic.twitter.com/XmDh3efMX1
— Paul Antonopoulos (@oulosP) January 18, 2020
Het is ondertussen negen maanden geleden dat Haftars troepen aan een offensief begonnen richting Tripoli. De gevechten die daardoor ontstonden, eisten meer dan 280 burgerslachtoffers en 2.000 soldaten sneuvelden. Tienduizenden anderen sloegen op de vlucht. De Conferentie van Berlijn moest de wereldmachten in staat stellen om het staakt-het-vuren, dat ondertussen werd afgesproken, in stand te houden.
Staakt-het-vuren
Op 12 januari kondigden de twee rivaliserende kampen een staakt-het-vuren af, na een gezamenlijke oproep van president Erdogan en Russisch president Vladimir Poetin.
Maar vorige week maandag zijn de onderhandelingen over een permanent staakt-het-vuren afgesprongen. Toen Haftar uit Moskou vertrok, vroeg hij twee dagen bedenktijd om de lokale Libische stammen om hun goedkeuring te kunnen vragen. Fayez al-Sarraj heeft het akkoord wel al getekend.
Griekenland en Haftar
Griekenland probeert de banden met Haftar aan te halen, omdat de legitieme regering in november een akkoord heeft gesloten met Turkije over militaire samenwerking en de grenzen van de maritieme gebieden waar ze aanspraak op maken.
Op 2 januari bereikten Griekenland, Israël en Grieks-Cyprus een akkoord over de aanleg van een onderzeese pijplijn, om aardgas vanuit nieuwe ontginningsgebieden in de zuidelijke Middellandse Zee naar het Europese continent te brengen.
Turkije is fel gekant tegen het project, omdat een deel van de 1900 kilometer lange pijplijn zal lopen door wateren die in het akkoord met Tripoli aan hen worden toegewezen.
Bron: Sabah
S.V.R.