Op recente beelden die vrijdag werden gepubliceerd, is te zien hoe de Griekse kustwacht boten met illegale migranten tot zinken probeert te brengen om te voorkomen dat ze de grenzen zouden bereiken van de EU.
Dit weerlegt opnieuw de ontkenningen over de migranten push-backs in de Egeïsche Zee en verhoogt de druk op het hoofd van het Europees Agentschap voor grens- en kustwacht (Frontex), Fabrice Leggeri.
Op de beelden die werden gedeeld door Anadolu Agency (AA) is te zien hoe de Griekse kustwacht hardhandig optreedt tegen boten met daarop illegale migranten, waaronder kinderen.
De Grieken hebben geprobeerd om de boten terug te duwen naar Turkse territoriale wateren, waarbij ze gevaarlijke manoeuvres uitvoerden die de boten tot zinken konden brengen. Ze maakten ook gaten in de boten met scherpe ijzeren stokken en vuurden kogels af om de migranten te intimideren.
De beelden tonen ook hoe dat de Turkse kustwacht de migranten redt en hun Griekse tegenhangers waarschuwen dat ze het internationale recht schenden.
Europese beleidsmakers hebben dinsdag scherp uitgehaald naar Legerri. Naar verluidt heeft het agentschap, migranten op illegale wijze de toegang tot Europa ontzegd en heeft het de Griekse kustwachten gesteund bij het terugdrijven van migranten naar de Turkse territoriale wateren in de Egeïsche Zee. De Europese beleidsmakers riepen op tot Leggeri‘s ontslag en eisten een onafhankelijk onderzoek.
Zes incidenten
Internationale media hebben tussen 28 april en 19 augustus minstens 6 incidenten gedocumenteerd waarbij Frontex-eenheden verantwoordelijk waren voor de pushbacks van migranten in de buurt van de eilanden Lesbos en Samos.
Leggeri zei dat er tot nu toe geen bewijs is gevonden van enige betrokkenheid van Frontex-eenheden bij de pushbacks. Hij voegde toe dat de lidstaten van de EU controle hebben over de operaties in hun wateren, niet over Frontex, en riep op tot verduidelijking van de regels inzake de bewaking van de Europese buitengrenzen.
Pushbacks worden beschouwd als strijdig met internationale overeenkomsten inzake vluchtelingenbescherming, die zeggen dat mensen niet moeten worden uitgezet of teruggestuurd naar een land waar hun leven of veiligheid in gevaar zou kunnen zijn vanwege hun ras, religie, nationaliteit of politieke voorkeur.
Turkije en Griekenland zijn belangrijke doorgangspunten geweest voor vluchtende migranten. Turkije heeft Griekenland beschuldigd van grootschalige pushbacks en summiere uitzettingen zonder toegang tot asielprocedures, wat in strijd is met het internationaal recht. Turkije beschuldigt de EU er ook van een oogje dicht te knijpen voor deze flagrante schendingen van de mensenrechten.