Het gebouw van het Turks consulaat-generaal en het Atatürkmuseum in Thessaloniki (Griekenland) werden donderdag aangevallen door een groep demonstranten. Ze protesteerden tegen de Turkse antiterreuroperatie in Noordoost-Syrië.
Naar verluidt kwam een groep van 11 mensen het Turkse consulaat-generaal binnen als bezoekers. Maar eenmaal binnen begonnen ze anti-Turkse slogans te scanderen en hesen ze vlaggen met daarop: “Solidariteit met Rojava”.
Rojava is de naam die de PKK-terroristen in Noordoost-Syrië geven aan het grondgebied dat ze bezetten.
Het veiligheidspersoneel van het consulaat hield de betogers in bedwang en zette hen uit het gebouw onder supervisie van de Griekse politie.
Later meldde het Griekse persagentschap ANA-MPA dat de betogers gearresteerd waren door de politie.
Sami Aksoy, de woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken, liet weten dat een groep anarchisten het Atatürkmuseum in de stad had proberen aan te vallen. Dat museum ligt vlakbij het consulaat-generaal. Het personeel van het consulaat kon de overval voorkomen, onder toezicht van de Griekse politie.
“We verwachten dat de Griekse overheid dit soort toestanden bij de bron aanpakt, zo veel mogelijk veiligheidsmaatregelen neemt om onze gebouwen en ons personeel te beschermen en de overvallers hun verdiende straf geeft,” aldus Aksoy.
Ömer Çelik, woordvoerder van de Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AK Partij), veroordeelde de aanslag en noemde het onaanvaardbaar.
Tezelfdertijd werd in de hoofdstad Athene een anti-Turkse mars gehouden door leden van verschillende linkse Griekse groeperingen. Ze protesteren daarmee tegen de Turkse Operatie-Vredesbron.
De bedoeling van de operatie is om de Eenheden ter Bescherming van het Volk (YPG), die banden hebben met de PKK, weg te houden van de Turks-Syrische grens. Op die manier wordt een veilige zone tot stand gebracht, zodat vluchtelingen kunnen terugkeren.
Turkije lanceerde de operatie op 9 oktober om 4 uur ’s namiddags. Het land beroept zich op haar recht op zelfverdediging, dat het afleidt uit de internationale wetgeving en de resoluties van de VN-Veiligheidsraad.
De PKK wordt beschouwd als een terroristische organisatie door Turkije, de VS en de EU. Ze voert al meer dan 30 jaar strijd tegen de Turkse staat. Daarbij zijn al bijna 40.000 slachtoffers gevallen, waaronder ook vrouwen, kinderen en baby’s.
Turkije zegt al lang dat het de dreiging voelt van terroristen ten oosten van de Eufraat, en pleit voor militaire actie om te voorkomen dat er een “terroristische corridor” gevormd wordt.
De operaties Bescherming-Eufraat en Olijftak, die Turkije sinds 2016 heeft gevoerd, hebben het noordwesten van Syrië bevrijd van Daesh en van de YPG/PKK. Daardoor konden bijna 400.000 vluchtelingen naar huis terugkeren.