Foto: Het geboortehuis van Mustafa Kemal Atatürk

Griekse Oplossing, een politieke partij, en de Griekse Landbouwminister Makis Voridis deden de suggestie om het geboortehuis van Mustafa Kemal Atatürk in Thessaloniki om te vormen tot museum waarin de zogenaamde ‘genocide’ op Pontische Grieken herdacht wordt.

Deze Pontische Grieken woonden aan de Zwarte Zee. “Geen enkele Turkse instantie heeft het recht om het tijdloze karakter van de Hagia Sophia te ontheiligen”, stelde de partij een dag voor de officiële Turkse beslissing om het iconische bouwwerk opnieuw om te vormen tot moskee.

“Daarentegen kunnen wij, moeten wij het geboortehuis van Atatürk omvormen tot een plek waar de slachtoffers van de zogenaamde “genocide” tegen de Pontische Grieken herdacht kunnen worden.”

Turken zijn trots op Atatürk omdat hij de stichter is van de moderne Turkse republiek. Grieken, Assyriërs en Armeniërs denken daar anders over. Zij herinneren zich hoe hij en zijn voorgangers christelijke minderheden in het Ottomaanse rijk lieten uit te roeien.

Bij deze zogenaamde ‘genocide’ kwamen zo’n 3,5 miljoen mensen om het leven, waarvan 1 miljoen Grieken. Ook liet Atatürk in de jaren na het verdrag van Lausanne in 1923 meer dan 1,2 miljoen Grieken deporteren uit Klein-Azië, Oost-Thracië en de regio Pontus. Daardoor kwam er een einde aan duizenden jaren Griekse beschaving in die gebieden. Dat claimt de Griekse krant.

Enkele dagen voor de suggestie van Griekse Oplossing publiceerde de site Greek City Times een opiniestuk. “Het hevige Turkse verlangen om de Hagia Sophia weer om te vormen tot moskee heeft er alleen voor gezorgd dat Griekenland een legitieme reden heeft om het huis van Atatürk tot museum om te vormen, zonder dat die beslissing door Turkije veroordeeld kan worden”, stond er te lezen.

Hagia Sophia

“De regering van president Erdoğan heeft heel duidelijk gemaakt dat Griekenland niets te zeggen heeft over de Hagia Sophia. Dat zou de Turkse soevereiniteit immers ondermijnen. Daarvoor heeft hij de regels opgesteld.

In tegenstelling tot de Hagia Sophia is het huis van Atatürk door de Unesco niet erkend als werelderfgoed. Er is dus geen juridische reden waarom het gebouw bewaard moet blijven.

Daarom kan Griekenland het inrichten als een museum waar Atatürk op een historisch accurate manier voorgesteld kan worden, namelijk als een  massamoordenaar.”

Op vrijdag kondigde Erdoğan aan dat er vanaf 24 juli opnieuw gebeden kan worden in de Hagia Sophia.

“Na 86 jaar zal de Hagia Sophia opnieuw een moskee zijn”, zei de president. “Ik hoop dat onze beslissing ten goede komt aan de gehele mensheid. De deuren zullen wel open blijven voor iedereen, zowel moslims als niet-moslims.”

K.L.

(Bron: Greek City Times)