Griekenland helpt Turkije bij de aanpak van de aardbeving. De ramp kan opnieuw bewijzen dat Athene en Ankara goede buren kunnen zijn als het er echt op aankomt.
In Griekenland hebben zowel politici als het grote publiek geschokt en ontzet gereageerd op de natuurramp.
Athene heeft onmiddellijk hulp aangeboden en op alle niveaus zijn solidariteitsverklaringen afgelegd: De Griekse president, de regering, politieke partijen, vakbonden en allerlei maatschappelijke organisaties hebben onmiddellijk hun medeleven en hulpbereidheid uitgesproken.
Vanuit Griekenland is het niet ver naar Gaziantep, en door zijn eigen ervaring in het omgaan met aardbevingen beschikt Athene over geavanceerde expertise op dit gebied.
Binnen enkele uren was de speciale Griekse EMAK-eenheid op weg naar het rampgebied, die door de regering in Athene was gestuurd. Ook een C130 militair vrachtvliegtuig vertrok naar Turkije, volgeladen met humanitaire en medische benodigdheden en met snuffelhonden, artsen en EHBO’ers aan boord.
Seismologen en de voorzitter van het Griekse Agentschap voor Aardbevingsbescherming, Efthymios Lekkas, waren ook aan boord.
Herinneringen aan de aardbeving van 1999
Voorlopig heeft Griekenland zijn moeilijke bilaterale betrekkingen met Ankara opzij gezet met het oog op het drama dat zich momenteel afspeelt in Zuid-Turkije en Noord-Syrië.
De door armoede en oorlog geteisterde steden en dorpen daar zijn nu ook nog eens getroffen door de aardbeving. De zogenaamde “aardbevingsdiplomatie” treedt in werking – een fenomeen dat al eens eerder voor een onverwachte toenadering tussen Griekenland en Turkije zorgde.
Slechts drie jaar nadat de Imia-crisis over twee onbewoonde eilandjes in de Egeïsche Zee hen op de rand van oorlog bracht, leidden twee natuurrampen in 1999 tot een vermindering van de spanningen.
Op 17 augustus werd Turkije opgeschrikt door een zware aardbeving rond de industriestad Izmit, nabij Istanbul. Minstens 17.000 mensen kwamen om onder het puin van hun huizen; honderdduizenden werden dakloos.
Donaties
Het Griekse ministerie van Buitenlandse Zaken stuurde onmiddellijk reddingswerkers en getrainde reddingshonden, artsen en mobiele ziekenhuizen.
Het Griekse maatschappelijk middenveld zamelde donaties in en organiseerde duizenden tenten, medicijnen, water, kleding, voedsel en dekens.
Een maand later werd de Griekse hoofdstad Athene opnieuw door een aardbeving getroffen.
En Turkije reageerde onmiddellijk: Deze keer was het de beurt aan Ankara om reddingswerkers te sturen om zijn buurman te helpen.
Medeleven, solidariteit en concrete hulp verlichtten toen de uiterst gespannen betrekkingen tussen Ankara en Athene, en de term “aardbevingsdiplomatie” werd bedacht.
Mitsotakis en Erdogan spreken weer…
Het is echter moeilijk te voorspellen of het deze keer genoeg zal zijn om de vijandige buren met elkaar te verzoenen.
In beide landen zijn verkiezingscampagnes aan de gang; zowel Griekse als Turkse politici gebruiken graag nationalistische slogans, en tot nu toe hebben ze weinig bereidheid tot compromissen getoond.
Maar nu hebben de Griekse premier, Kyriakos Mitsotakis, en de Turkse president, Recep Tayyip Erdogan, elkaar tenminste weer gesproken, per telefoon.
Mitsotakis verzekerde Erdogan dat Griekenland al zijn middelen ter beschikking van Turkije zal stellen, en bracht de steun en het diepe medeleven van de regering en het Griekse volk over het verlies aan mensenlevens over.
Ook de Griekse president, Katerina Sakellaropoulou, sprak telefonisch met Erdogan en sprak de hoop uit dat zoveel mogelijk levens zouden worden gered.
De Turkse president bedankte haar zowel voor de steun van het Griekse volk als voor de reeds gezonden hulp.
En minister van Buitenlandse Zaken Nikos Dendias, die zich momenteel in Brazilië bevindt, nam contact op met zijn Turkse ambtgenoot Mevlüt Cavusoglu om zijn medeleven te betuigen met de slachtoffers en te benadrukken dat de Griekse regering bereid is onmiddellijke steun te verlenen aan de reddingswerkzaamheden.
Iedereen wil helpen
Er is partijoverschrijdende steun in Griekenland voor de slachtoffers van de aardbeving in Turkije en Syrië – met als enige uitzondering de fascistische randgroep.
Alle andere partijleiders verklaarden zich solidair met de getroffen Turken, Koerden en Syriërs, en steunden het sturen van de dringend noodzakelijke internationale hulp, om de mensen die in het puin liggen te redden en de slachtoffers te helpen.
Vakbonden in Piraeus en Thessaloniki zamelen sinds maandagmiddag dekens, melkpoeder, geneesmiddelen, verband, luiers, zeep en andere toiletartikelen in. Veel niet-gouvernementele organisaties zijn al onderweg naar Zuid-Turkije.
Bron: Hürriyet