Athene blijft de taal van dreigementen tegen Turkije gebruiken, zei minister van Defensie Hulusi Akar zondag, en riep Turkije’s buurland Griekenland op hun provocerende daden en woorden achter zich te laten.
“Griekenland moet inzien dat het nergens kan komen met expansionistische houdingen, benaderingen en provocerend gedrag en dat dit beleid ver afstaat van wiskunde, rede en begrip, en niets anders betekent dan het najagen van ijdele hoop,” zei Akar in Edirne, een noordwestelijke provincie grenzend aan Griekenland.
Vergezeld door generaals van de legerleiding, inspecteerde Akar de maatregelen die langs de Griekse grens zijn genomen.
De defensiechef herhaalde dat Turkije voorstander is van het oplossen van problemen in de Egeïsche Zee door middel van goede nabuurschapsbetrekkingen en dialoog en in overeenstemming met de internationale wetten.
“Wij wensen en streven ernaar dat de bevolking van beide landen in welvaart leeft, maar wij hebben moeite om dit uit te leggen”, zei Akar, verwijzend naar Athene.
Akar herinnerde aan de wederzijdse en positieve dialoog over samenwerking in de strijd tegen de bosbranden die vorige maand beide landen hebben geteisterd, maar hij bekritiseerde ook de “provocaties en onwettige agressieve acties” van Griekse zijde.
“Wij verwachten dat iedereen, met name de bestuurders van ons buurland Griekenland, inziet dat het hebben van goede betrekkingen met de buren ook belangrijk is voor de mensen in de buurlanden. Maar helaas worden we voortdurend geconfronteerd met provocaties, onwettige agressieve acties en discours van Griekse zijde.”
Hij zei dat Athene probeert Ankara’s bewegingsvrijheid te beperken door zowel zeegebieden als het luchtruim op te eisen, eraan toevoegend dat het op deze manier niet mogelijk is om ergens te komen en dat zij dit heel duidelijk moeten inzien.
Turkije zal zijn rechten beschermen, beloofde de minister.
“Zij stellen eisen alsof zij de enige eigenaars van de Egeïsche Zee zijn en doen pogingen om alle eilanden te militariseren. Zij leggen voortdurend beschuldigende verklaringen af en provoceren Turkije,” merkte hij op.
Akar onderstreepte dat Griekenland 16 van de 23 eilanden heeft gemilitariseerd die volgens de overeenkomsten een gedemilitariseerde status hebben.
“Het is niet mogelijk om dit te accepteren,” zei hij.
De betrekkingen tussen de twee NAVO-leden, die vaak gespannen zijn, zijn vorig jaar sterk verslechterd, waarbij oorlogsschepen in de oostelijke Middellandse Zee tegenover elkaar kwamen te staan in een geschil over maritieme grenzen en energierechten.
Turkije, het land met de langste kustlijn aan de oostelijke Middellandse Zee, heeft boorschepen met militaire escorte gestuurd om op zijn continentaal plat naar energie te zoeken, en zegt dat het zelf en de Turkse Republiek van Noord-Cyprus (TRNC) rechten hebben in de regio.
Om de spanningen te verminderen heeft Turkije opgeroepen tot een dialoog om te zorgen voor een eerlijke verdeling van de hulpbronnen in de regio.
Bron: Sabah