De Griekse grenspolitie heeft krachtige geluidskanonnen geplaatst aan de Turks-Griekse grens om migranten ervan te weerhouden vanuit Turkije het land binnen te komen.
Het geluidskanon dat het land wil inzetten om migranten buiten de Europese Unie te houden, kan het volume van een straalmotor bereiken.
Het maakt deel uit van een nieuw hoogtechnologisch bewakingsnetwerk aan de Griekse grens met Turkije.
Griekenland heeft de voorbije maanden van de luwte door de pandemie gebruikgemaakt om aan zijn 200 kilometer lange grens met Turkije een hoogtechnologisch bewakingsnetwerk te bouwen en uit te testen.
Aan de grens staat onder meer een nieuwe stalen grensmuur, met observatietorens in de buurt, uitgerust met camera’s, nachtkijkers en sensoren.
Om vluchtelingen af te schrikken test Athene ook een geluidskanon uit, waarbij de Griekse grenspolitie vanuit een gepantserde vrachtwagen een oorverdovend lawaai over de grens met Turkije ‘schiet’.
Dat ‘geluidskanon’ kan het volume van een straalmotor bereiken.
Het project met het ‘geluidskanon’ is een Grieks initiatief, zegt een woordvoerster bij de Commissie.
Maar sinds 2007 investeerde Brussel wel 3 miljard euro in onderzoek om de veiligheid van de Europese burgers te verhogen, via samenwerking met universiteiten.
De op gepantserde vrachtwagens gemonteerde akoestische langeafstandsapparaten zijn zo groot als een klein televisietoestel, maar kunnen over de Turkse grens een knal uitzenden die even luid is als een straalmotor.
Het land is van plan geluidskanonnen te gebruiken om mensen tegen te houden die illegaal de EU binnenkomen.
Ze zijn opgesteld in de Griekse provincie Alexandroupolis langs de rivier de Maritsa, die door de Balkan en Zuidoost-Europa stroomt.
De geluidskanonnen kunnen krachtige geluidsgolven uitzenden die pijn en schokken in het menselijk lichaam kunnen veroorzaken.
Ze worden reeds gebruikt op luchthavens om wilde dieren op afstand te houden en bij wind- en zonneparken, kerncentrales en gas- en olieplatforms, maar het gebruik ervan op mensen is meer omstreden.
De akoestische langeafstandsapparatuur (LRAD’s), ook bekend als sonische wapens, kan op het land worden gebruikt of op voertuigen worden gemonteerd.
De kanonnen zijn een van de vele nieuwe fysieke en experimentele digitale barrières die worden geïnstalleerd en getest aan de 200 km lange Griekse grens met Turkije.
Het geautomatiseerde bewakingsnetwerk is bedoeld om migranten vroegtijdig op te sporen en hen ervan te weerhouden de grens over te steken met de kanonnen en rivier- en landpatrouilles met zoeklichten.
Bron: Twitter