Griekenland oefent druk uit op de andere EU-lidstaten om “zware” sancties uit te vaardigen tegen Turkije, in het kader van de energie-exploratie in de oostelijke Middellandse Zee. Daardoor zouden de geplande sancties tegen Wit-Rusland in het gedrang kunnen komen.
Volgens de Griekse viceminister van Buitenlandse Zaken Miltiades Varvitsiotis is de zoektocht van Turkije naar aardgas, in wateren die geclaimd worden door Griekenland, onderdeel van het agressieve geopolitieke beleid van de Turkse regering.
“Turkije is een belangrijke destabiliserende factor in de omgeving,” zei Varvitsiotis donderdag tijdens een vergadering van het Europees Parlement in Brussel.
“Dat zou bezorgdheid moeten opwekken, zowel in Europa als bij de internationale gemeenschap.”
Voorstel op tafel
In Europa ligt nu een voorstel op tafel om tientallen prominente figuren van het Wit-Russische regime te sanctioneren, omdat de presidentsverkiezingen in dat land niet eerlijk zouden verlopen zijn.
Sancties tegen Turkije
Cyprus heeft al gewaarschuwd dat het dat voorstel niet zal tekenen, tenzij er ook sancties komen tegen Turkije, als gevolg van hun boringen. Dat vernemen we van ingewijden.
Als de EU beslissingen neemt inzake buitenlands beleid, moeten de regeringen van alle 27 lidstaten die unaniem goedkeuren.
De spanningen tussen Griekenland en Turkije, rond de betwiste territoriale wateren, zijn de voorbije weken nog opgelopen, nadat er ook spanningen ontstonden tussen Turkije en Cyprus.
Diplomatieke poging
De Turks-Griekse onenigheid doet de bezorgdheid toenemen over een mogelijke militaire confrontatie tussen de twee lidstaten van de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO). Duitsland heeft het voortouw genomen in een diplomatieke poging om tot een oplossing te komen.
Griekenland houdt vol dat rekening moet worden gehouden met de eilanden bij de afbakening van haar continentale plaat. Dat is ook conform de Wet van de Zee van de Verenigde Naties, maar Turkije heeft die niet ondertekend.
Ankara argumenteert dat de continentale plaat van een land afgemeten moet worden vanaf het vasteland. Op die manier zou het gebied ten zuiden van het Griekse eiland Kastellorizo, een paar kilometer voor de Turkse zuidkust, in de exclusieve economische zone van Turkije vallen.
EU bereidt sancties voor tegen Turkije als diplomatiek overleg niks oplevert
De EU probeert een evenwicht te vinden in deze zaak: enerzijds wil ze de soevereiniteit van Griekenland en Cyprus beschermen, maar anderzijds blijft ze hopen om een oplossing te bereiken met diplomatieke middelen. Turkije is dan ook een strategisch belangrijke partner. Turkije speelt een cruciale rol om het risico op een nieuwe instroom van vluchtelingen in de EU in te dammen.
In februari bevroor het blok de rekeningen van twee medewerkers van de Turkse Petroleumcorporatie en legde hen een inreisverbod op.
Maar dat was vooral een symbolische actie, na de Turkse boringen voor de kust van Cyprus. De Europese leiders buigen zich over de relaties met Turkije op een Europese top op 24 en 25 september in Brussel.