Griekse soldaten poseren voor een Griekse vlag

Minister van Defensie Hulusi Akar bekritiseert Griekenland omdat het land een aantal van de Egeïsche eilanden aan het bewapenen is. Volgens hem gaat het hier over 16 van de 23 Egeïsche eilanden. Daarmee schendt Griekenland het internationale recht en enkele afspraken die met Turkije gemaakt zijn.

“We verwachten dat Griekenland zich houdt aan internationale verdragen en dat het zich gedraagt als een goede buur”, liet hij woensdagavond weten tijdens een bezoek aan het Turkse militaire bedrijf Roketsan.

Aan dat bezoek namen ook chef van de generale staf Yashar Güler, landmachtcommandant generaal Ümit Dündar en admiraal Adnan Özbal deel.

Akar sprak ook over de kwestie rond Cyprus. Hij noemde die een zaak waar Turkije zich zorgen over moet maken. Zijn land zal er alles aan blijven doen om de rechten van de Turkse Cyprioten te beschermen. “Tot vandaag hebben we op Cyprus al het nodige gedaan, en we zullen dit blijven doen. Geen enkel project in de Oostelijke Middellandse zee en op Cyprus zal voor ons geldig zijn als Turkije er niet bij betrokken is.” Hij merkte ook op dat Turkije een leider binnen de Internationale Gemeenschap geworden is door alle militaire inspanningen van het land.

Militaire aanwezigheid beperkt

Sinds het verdrag van Londen in 1913 werd militaire aanwezigheid op de Egeïsche eilanden beperkt. In het verdrag van Lausanne in 1923 werd de gedemilitariseerde status van de eilanden bevestigd. Ook het verdrag van Parijs in 1947, waarbij de Dodecanesos van Italië werden overgedragen aan Griekenland, bevestigde deze status. Griekenland vindt echter dat het verdrag van Montreux in 1936, waarin de status van de Turkse zeestraten bepaald werd, ook op deze kwestie van toepassing is. Ankara is van mening dat het verdrag van Montreux niets heeft veranderd aan de gedemilitariseerde status van de eilanden, omdat er geen extra clausule is die anders is dan die in het verdrag van Lausanne.

De eventuele herbewapening van de Egeïsche eilanden is altijd een heikel punt gebleven tussen de 2 landen, zeker toen de spanningen in de jaren 1960 opliepen vanwege de kwestie rond Cyprus en vanwege nieuwe Griekse claims op het luchtruim en op de territoriale wateren rond de eilanden. Op 29 juni 1964 reageerde Turkije een eerste keer op een poging tot herbewapening van de eilanden. Dat gebeurde met een diplomatieke brief aan Athene.

K.L.

(Bron: Daily Sabah)