Grieks-Amerikaanse en Armeens-Amerikaanse organisaties lobbyen bij de Amerikaanse autoriteiten om de komende lancering van een Turkse communicatiesatelliet te dwarsbomen.
SpaceX is van plan zijn Falcon 9 Block 5 draagraket te gebruiken om de Türksat 5B in juni 2021 in een baan om de aarde te brengen.
In januari had de particuliere ruimtevaartonderneming een oudere Türksat 5A communicatiesatelliet in de ruimte gebracht vanaf een basis in Cape Canaveral, Florida.
De Hellenic American Leadership Council en het Armenian National Committee of America schreven de Amerikaanse Federal Aviation Administration om de plannen te blokkeren, met als argument dat de communicatiesatelliet kan gebruikt worden voor militaire doeleinden.
“In het licht van de concurrentie van Turkije tegenover de belangen van de VS, roepen wij de FAA op om de aanvraag voor de lancering van de Turksat 5B af te wijzen en te weigeren”, aldus de brief.
De demonstranten hadden zich eerder op dezelfde gronden verzet tegen de lancering van de Türksat 5A.
De Türksat 5A en Türksat 5B zijn bruikbaar voor zowel commerciële als militaire doeleinden.
Hasan Hüseyin Ertok, plaatsvervangend algemeen directeur van Türksat, zei vorig jaar tegen de media dat de twee nieuwe satellieten de communicatiecapaciteit van het Turkse leger “aanzienlijk” zullen vergroten.
Reikwijdte van dronevloot
In de brief van de Grieks-Armeense en Armeens-Amerikaanse delegatie wordt erop gewezen dat satellietcommunicatie de reikwijdte van de Turkse dronevloot zou kunnen vergroten, waardoor Ankara over bijna de halve aardbol militaire operaties kan uitvoeren”.
In het rapport wordt benadrukt dat Turkse drones zijn ingezet tegen de “illegale Armeense bezetters van Nagorno-Karabach”.
Turkse en Israëlische drones
In de laatste maanden van 2020 heeft Azerbeidzjan met steun van Turkije het bezette gebied Nagorno-Karabach heroverd, waarbij het Turkse en Israëlische drones heeft gebruikt om slecht uitgeruste Armeense troepen een halt toe te roepen.
Turkije heeft ook drones met verwoestend effect gebruikt op het slagveld in Syrië, Noord-Irak en Libië, en tegen PKK-terroristen in Turkije.