De EU-delegatie in Turkije staat ten volle achter een mededeling van het Grieks ministerie van Buitenlandse Zaken. Dat zegt Christian Berger, hoofd van de delegatie. Het gaat om een Grieks Europarlementslid dat onlangs een Turkse vlag verscheurde tijdens een parlementair debat.
In een interview, tijdens een treinrit met de toeristische Eastern Express, zei Berger dat hij niets toe te voegen had aan de mededeling van Griekenland.
“Het Griekse ministerie veroordeelt het Europarlementslid scherp en noemt zijn gedrag onaanvaardbaar. Wij zijn dezelfde mening toegedaan.”
Vorige week verscheurde het extreem-rechtse Europarlementslid Ioannis Lagos de Turkse vlag tijdens het plenaire debat over migratie. Hij gaf Turkije de schuld voor de migratiegolf in zijn land.
Fascistische organisatie
De Gouden Dageraad, de vroegere partij van Lagos, wordt beschouwd als een extreem-rechtse, neonazistische, fascistische organisatie.
Het Griekse ministerie van Buitenlandse Zaken veroordeelde Lagos in de “sterkste bewoordingen”.
“Dit onaanvaardbare gedrag van vertegenwoordigers van het neonazisme staat veraf van de Griekse en Europese tradities,” aldus het ministerie. De actie van Lagos was rechtstreeks gericht tegen een nationaal symbool. Met zijn actie vertegenwoordigt hij veel meer zichzelf dan een natie, aldus nog het ministerie.
Opschorting van ambt en vermindering van salaris
Europees parlementsvoorzitter David Sassoli heeft een onderzoek ingesteld tegen Lagos’ actie.
Lagos krijgt mogelijk een officiële veroordeling, opschorting van zijn ambt en een vermindering van zijn salaris.
Berger had het ook over het stilzwijgende wapenembargo tegen Turkije. Volgens hem gaat het niet om een embargo, maar zijn de landen hun exportlicenties aan het “herzien”. Hij betoogt dat de Raad van Europa de regie over de export van wapens naar Turkije heeft overgedragen aan de lidstaten, als reactie op de terrorismebestrijdingsoperatie die Turkije uitvoert in Noord-Syrië, tegen de YPG/PKK.
“Dat is iets wat de lidstaten afzonderlijk beslissen, op nationaal niveau,” zegt Berger. Hij ontkent dat het een embargo kan genoemd worden.
Sommige Europese landen, waaronder Nederland, Noorwegen en Finland, voeren voorlopig geen wapens meer uit naar Turkije, als reactie op Operatie Vredesbron.