Het gerecht in Istanbul gaf het order op 26 oktober voor de vrijlating van 8 mensenrechtenactivisten uit de gevangenis in afwachting van het resultaat van de rechtszaak wegens terrorisme.

De aangeklaagden, waaronder de Turkse directeur van Amnesty International Idil Eser, de Duitser Peter Steudtner en Zweed Ali Gharavi, werden gearresteerd bij een politie-inval op een workshop gehouden door Amnesty betreffende digitale veiligheid.

Foto: Idil Eser

Het gerecht besliste op de eerste dag van de rechtszaak 8 van de 10 activisten vrij te laten tot het einde van de gerechtelijke procedure. De andere twee activisten werden reeds eerder vrijgelaten.

Een 11de activist, de voorzitter van het Turkse Amnesty, genaamd Taner Kilic, wordt vervolgd in een andere stad en blijft voorlopig in hechtenis.

Fethullah Gülen

De 10 aangeklaagden worden ervan beschuldigd gecomplotteerd en gerebelleerd te hebben tegen de Turkse staat, door middel van het helpen van terroristische organisaties.

Daarnaast worden ze er ook van beschuldigd het netwerk van de in de V.S. gebaseerde ‘Islamitische’ predikant Fethullah Gülen te hebben ondersteund. Gülen wordt ervan verdacht achter de couppoging in 2016 te zitten. De aangeklaagden riskeren een celstraf van 15 jaar indien zij over de hele lijn schuldig bevonden worden.

Amnesty was heel blij met de vrijlating van de activisten en herhaalde nog maar eens niet van plan te zijn te stoppen met het verdedigen van de mensenrechten in de wereld.

Salil Shetty, secretaris-generaal van Amnesty: “Vandaag vieren we, eindelijk, het feit dat onze vrienden en collega´s weer kunnen slapen in hun eigen bed en herenigd zijn met hun familie en gezin. Ze kunnen weer in hun eigen bed slapen na een verblijf van meer dan vier maanden in de gevangenis. Vanavond vieren we maar vanaf morgen gaat de strijd verder.”

Duitse minister

Duitse minister van buitenlandse zaken Sigmar Gabriel verwelkomde de beslissing van het Turkse gerecht voor de vrijlating van Steudtner en de zeven andere activisten. Hij gaf daarnaast aan dat Berlijn verder zal onderhandelen voor de vrijlating van andere Duitsers die nog vastgehouden worden in Turkije in verband met totaal andere rechtszaken. Duitsland beweert dat de beslissing van het gerecht aantoont dat de oproep voor een faire behandeling van de aangeklaagden gehoord werd.

Stap vooruit

Johannes Hahn (Oostenrijker), Europees Commissaris betreffende Europees Nabuurschapsbeleid en Uitbreiding reageerde op twitter: “Een eerste stap in de goede richting. Verdere vrijlatingen moeten echter volgen, de ongefundeerde beschuldigingen moeten ingetrokken worden.”

De rechtszaak wordt heropgenomen op 22 november.

Hurriyet